Вівторок, 16 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Морозиво, яке не тане на сонці, рятуватиме планету

Важливо

Британська торгова марка Ben&Jerry’s і Magnum готується до випуску морозива, що не тане на сонці. За словами експертів, смак залишиться незмінним. Якщо все вийде, можна буде говорити про рецептурну революцію, яка дозволяє економити енергію та скорочувати вуглецеві викиди морозильних камер у магазинах по всьому світу.

Про це пише Dailymail.

Морозиво на спекотному сонці швидко тане і перетворюється на молочний коктейль – це проблема, вирішити яку хочуть виробники Ben&Jerry’s і Magnum.

Завдання полягало в тому, щоб запропонувати споживачам холодні ласощі, які довше залишаються твердими в умовах високих температур, і при цьому підтримати ініціативу щодо економії енергії та скорочення викидів вуглекислого газу.

Британський споживчий гігант Unilever не розкриває, як саме він буде виготовляти нове морозиво, але експерти вважають, що відповідь, ймовірно, полягає у використанні більшої кількості крохмалю або видаленні частки цукру.

Морозиво має залишатись м’яким і його легко можна їсти. Секрет в тому, що цукор знижує температуру замерзання води, в якій розчинений. Також вчені відзначають, що кількість льоду за будь-якої температури (отже і твердість) залежить від того, скільки цукру та лактози з сухого молока розчинено у воді. А оскільки цукор не розчиняється у льоді, то чим менше води, тим більше розчиненого в ній цукру, а, отже, він залишається в такому стані, поки температура не знизиться ще трохи.

З цього виходить: якщо ваша мета — зробити морозиво твердішим, ви просто використовуєте менше цукру. Звісно, тепер доведеться збалансувати смак. Однак складність останнього полягає в тому, що навіть незначні зміни у формулі морозива можуть вплинути на делікатний баланс між консистенцією та смаком.

Щоправда, дослідники знають ще один шлях до збереження консистенції. Ключем до зупинки танення морозива за високих температур буде “утримання води”. “Це можна зробити за допомогою модифікованого крохмалю, який зможе обернути воду та жир і надати їм стабільності. Вся справа у стабільності”, – пояснив експерт Девід Джонс.

За його словами, перевага такого підходу, а не просто спроби прибрати цукор, полягає в тому, що крохмаль не обов’язково змінить смак морозива. Він вказує, що більшість крохмалів є розчинними і смак не погіршують.

У разі успіху Unilever розглядає можливість поділитися технологією з іншими брендами, чиї продукти зберігаються в її морозильних камерах. Це дозволило б іншим компаніям долучитися до зусиль з енергозбереження.

Якщо виробник зможе розв’язати завдання, є надія на зменшення вуглецевого сліду його морозильних камер у магазинах по всьому світу на цілих 30 відсотків. Зараз морозиво Ben&Jerry’s і Magnum зберігається при -18C, але Unilever хоче підтримувати температуру -12C.

Раніше BitukMedia розповідало про 5 продуктів, які, на думку вчених, діють на мозок як наркотик.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі