П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Не фотошоп”: Антарктиду поблизу станції “Академік Вернадський” накрив рожевий сніг

Важливо

Полярники антарктичної станції “Академік Вернадський” показали фотографії рожевого снігу. “Це не фотошоп, а кольори Антарктиди”, – розповідають вони.

Феномен пояснили полярники на своїй сторінці у Facebook.

“Рожеві візерунки на білому покриві – так квітне сніг наприкінці антарктичного літа в районі нашої станції “Академік Вернадський”, – йдеться в повідомленні Національного антарктичного наукового центру.

Фото – Національний антарктичний науковий центр/Сергій Глотов/ Facebook

Рожевий відтінок з’являється щовесни – сніг у буквальному сенсі починає цвісти. За зміну кольору відповідальні зелені одноклітинні водорості мікроскопічних розмірів –  вони починають розвиватися в сніговому покриві навесні.

Але сніг може бути не тільки рожевим. Одна й та сама водорість має три колірні стадії – зелену, помаранчеву та пурпурову або малинову. Взимку вона призводить до появи унікального зеленого відтінку через переважання хлорофілу. З настанням тепла колір змінюється ближче до червоного – починають вироблятися каротиноїди, які захищають водорість від ультрафіолетового випромінювання.

Фото – Національний антарктичний науковий центр/Сергій Глотов/ Facebook

Наразі українські вчені відбирають і фіксують проби кольорового снігу, щоб вже на “великій землі”  проаналізувати їх і краще зрозуміти хімічні основи трансформації цієї водорості.

У Національному антарктичному науковому центрі підкреслили, що таке “цвітіння” впливає на кліматичні зміни. Забарвлення знижує відбивні здатності снігу, а тому він тане швидше, що, своєю чергою, призводить до розмноження в ньому великої кількості яскравих водоростей.

Фото: Національний антарктичний науковий центр/Сергій Глотов/ Facebook
Фото – Національний антарктичний науковий центр/Сергій Глотов/ Facebook

Тому важливо щороку фіксувати площу “квітучого снігу” на дослідних поверхнях, щоб побачити загальні тенденції впливу зміни клімату. Нині цю роботу біологи на станції проводять за допомогою дрону.

Як розповідало раніше BitukMedia, біля “Академіка Вернадського” пінгвіни влаштовують шлюбні ігри.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі