П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Знайшли величезну кладку динозаврів – що вона говорить про їх материнський інстинкт

Важливо

Палеонтологи у центральній Індії знайшли величезну кладку скам’янілих яєць динозаврів – 92 гнізда із 256 яцями. Припускають, що їх відклали титанозаври – величезні чотириногі ящіри різних видів. Але вони були не дуже вправними батьками і могли навіть розчавити яйця.

Про це повідомляє CNN.

Яйця мають розмір куль для боулінгу – 16-17 см. У кладках їх кількість коливається від одного до 20, каже Гунтупаллі Прасад, палеонтолог з кафедри геології Університету Делі. Багато гнізд було знайдено близько одне до одного.

Отримані дані свідчать про те, що титанозаври, серед найбільших динозаврів з усіх, що жили, не завжди були найуважнішими батьками, сказав Прасад.

“Оскільки титанозаври були величезних розмірів, тісно розташовані гнізда не дозволяли б їм відвідувати гнізда, щоб висиджувати дитинчад”, – каже науковець.

Dinosaur eggs are fragile, making their survival in the fossil record very rare.

Тому поведінка титанозаврів більше нагадувала поведінку крокодилів та черепах – яйця відкладали у найбільш сприятливе середовище, закопували їх та залишали.

The nests were close together, suggesting that the dinosaurs laid eggs in groups, similar to many present-day birds that form colonies.
The titanosaur eggs measured 6 inches to 7 inches in diameter.

Як повідомляло BitukMedia, cпівробітники Музею Редпат у канадському Монреалі виявили рідкісне свідчення того, що динозаври ласували первісними ссавцями. У скам’янілому шлунку опереного динозавра мікрораптора (Microraptor zhaoianus) знайшли стопу крихітного теплокровного.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі