Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Науковці знайшли найстаріші зразки ДНК на світі – про що вони розповіли

Важливо

На острові Земля Пірі на крайній півночі Гренландії серед льодовой пустелі знайшли найстаріші ДНК світу. Його аналіз неочікувано для науковців показав, що 2 млн років тому частиною екосистеми цієї території були мамонти.

Про це повідомляє Scientific American.

Зразки ДНК науковці взяли скам’янілі зразки ДНК як із суходолу, так і з шару осадових порід прадавнього океану – зразкам близько 2 млн років. Зразки із Землі Пірі почали збирати із 2006 року. Регіон, де велося дослідження, називається Мис Копенгагена.

Тест ДНК виявив 102 різні роди рослин, у тому числі 24, які ніколи не були знайдені скам’янілими у формації, і дев’ять тварин, включаючи підковоносів (різновид кажанів), зайців, гусей і мастодонтів.

Науковці вражені, кажуть не уявляли собі такого біорізноманіття. Для тесту використовували аналіз безтілесної ДНК. Деякі гени або їх фрагменти зв’язуються із осадовими породами і зберігаються навіть після того, як тварина чи рослина повністю розкладається. Саме такі залишки виокремили і проаналізували науковці.

2 млн років тому Мис Копенгагена був лісистим узбережжям, де було гирло річки. Річка перенесла фрагменти ДНК із суші в морське середовище, де вони збереглися. Тому можна знайти сліди ДНК північних оленів і підковоподібних крабів, які зараз живуть набагато підвенніше. Також знайшли докази існування коралів, мурах, бліх і лемінгів. Серед рослин були верба та береза, які зараз ростуть на півдні Гренландії, а тополя та кедр зараз взагалі не ростуть на Гренландії. Науковці кажуть, що 2 млн років тому температура там була на 11-19 градусів вищою, ніж зараз. Нині Мис Копенгагена – це льодова пустеля.

Як повідомляло BitukMedia, aрхеологи з Норвезького університету науки і технологій реконструювали образ жінки похилого віку, яка жила 800 років тому.  Своє ім’я – Тора – модель отримала шляхом громадського опитування. Скелет жінки знайшли у місті Тронхейм на місці, де колись був церковний цвинтар.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі