П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Angry Birds: вчені “робили нерви” стамбульським вільшанкам

Важливо

Шум міського транспорту робить вільшанок більш агресивними, вважають орнітологи. На їхнє переконання, звук транспортних засобів може заважати нормальному співу птахів, коли вони намагаються застерегти суперників поблизу.

Про це розповідає Guardian. 

Спів птахів здається нам символом безтурботності та романтики, але насправді ці звуки виконують зовсім іншу функцію

Цікаве дослідження провели орнітологи з Університету Англія Раскін (Велика Британія) та Університету Коч (Туреччина). 

Попередні роботи вчених показали, що птахи, що мешкають у містах, у середньому більш агресивні, ніж їхні сільські родичі. Щоб розібратися, чи це так, орнітологи провели експеримент: тривимірну пластикову модель самця вівсянки розміщували на території іншого самця в двох різних місцях — в одному зі стамбульських міських парків поблизу завантаженої магістралі та на тихій лісовій галявині далеко за містом.

При цьому непроханий гість виконував пісні, властиві вільшанкам. Іноді з допомогою захованого поблизу мікрофона дослідники доповнювали його трелі звуками міського вуличного руху.

Виявилося, що сільські вільшанки, що звикли до тиші, почувши міський шум, стають агресивнішими у спілкуванні з родичами. У звичайних умовах птахам потрібні їхні пісні, щоб відлякати суперника зі своєї території, а коли звуків не чути через ревіння автомобілів, доводиться одразу йти в атаку.

Своєю чергою, міські птахи, що звикли до сторонніх звуків, відреагували на підсадну вільшанку інакше. Коли у спів надрукованої на 3d-принтері пташки втручався гамір мегаполісу, справжні пернаті замовкали. Мабуть, за десятиліття життя у міських умовах птахи виробили здатність перечікувати сторонні звуки.

Як повідомляло раніше BitukMedia, вчені зафіксували новий світовий рекорд серед птахів. Міжнародна команда орнітологів повідомила про дивовижний переліт грицика малого з Аляски до Австралії. Птах, якому лише п’ять місяців, перелетів понад 13,5 тисяч кілометрів. За 11 днів польоту крихітна пташка жодного разу не зупинилась на відпочинок.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі