П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Тільки переїжджайте: старовинне середземноморське містечко заплатить €30 тис. (ВІДЕО)

Важливо

У містечку Презічче, що на півдні Італії, знайшли спосіб вдихнути життя у старовинні квартали. Кожному, хто приїде сюди жити напостійно, влада готова допомогти з покупкою будинку та оформленням посвідки на проживання. Сума “підйомних” – 30 тисяч євро. Але є свої нюанси.

Про це розповідає CNN.

Мета комуни – аби занедбані будинки в мальовничому центрі старого міста знову ожили. Гроші виділяють лише на будинки, збудовані до 1991 року.

Презічче знаходиться просто на “каблуку” Апеннінського півострова – в Апулії. Це містечко з класичною італійською архітектурою: барочними палаццо, площами, каплицями, колонами, звивистими вуличками та внутрішніми двориками.

Приваблива ціна: місто пропонує на продаж раніше покинуту стару нерухомість. Ціни починаються приблизно від 25 тис євро. Найдешевші будинки потребують модернізації. Фото – Autori da Citare Nei

Презічче веде свою історію з Середньовіччя. Однак у наш час, як і багато інших італійських крихітних містечок, поступово порожніє.

Тому в останні роки в Італії набула популярності політика залучення нового населення до таких містечок. Влада пробує різні хитромудрі схеми — від продажу старих, напівзруйнованих будинків в історичних кварталах за один євро до готових до заселення квартир за дуже низькими цінами.

Навіть краще, будинки, які продаються в рамках угоди, коштують приблизно від 25 тис. євро. Як і інші дешеві об’єкти нерухомості, які продаються по всій Італії, вони давно були покинуті їхніми власниками.

Презічче об’єднався із сусідньою комуною Акуаріка, щоб залучити більше грошей, і пішов шляхом виплати суми, достатньої для придбання житла. Після злиття, відповідно до італійського законодавства, ширша територія зможе отримати більше державних коштів. Йдеться про 1 млн євро на рік на кілька років вперед, які мають намір інвестувати в відновлення старого району. Зараз у Пресічче та Акуаріці проживає близько 9 тис. жителів, але лише половина населення – в старій частині громади.

Ціна на будинки на продаж стартує від 25 тис євро. Фото – Roberto Micoccio

За словами місцевих чиновників, квадратний метр там коштуватиме приблизно 500 євро. Тобто “підйомних” в 30 тисяч євро має вистачити на покупку приблизно 50 м2 житла та нехитрий ремонт.

“Шкода, що наші старі історичні будівлі повільно збезлюдніли. В історичному центрі багато покинутих будинків, збудованих до 1991 року, які ми хотіли б знову побачити живими. Покупці повинні отримати посвідку на проживання в Презіччі і придбати один з об’єктів нерухомості, які ми нанесли на карту в рамках програми”, – пояснив член місцевої ради Альфредо Палезе.

Бонусом Презічче для іноземців, безумовно, буде близькість до піщаних пляжів, печер та бірюзових вод — містечко лише за кілька хвилин їзди від прибережного Санта-Марія-ді-Леука. Деталі програми зараз допрацьовують, влада готова запускати її найближчими тижнями, інформація з’явиться на сайті мерії.

У 2019 році Пресічче об’єдналося з сусіднім містом Акуаріка. Фото – Ragemax/Adobe Stock

Так як у Презіччі щороку народжується дедалі менше дітей, чиновники хочуть заохочувати сім’ї, які приїжджають до них. Батькам пропонують близько тисячі євро за кожного новонародженого.

Ставку роблять і на “цифрових кочівників” — влада Презічче сподівається, що віддалена робота дозволить втілити свою мрію людям, які давно хотіли переїхати до міста з м’яким кліматом неподалік узбережжя десь у Середземномор’ї.

Як повідомляло раніше BitukMedia, в Іспанії продають повністю покинуте село Сальто Де Кастро. 44 будинки, церква, школа, басейн, готель і сараї вартують $259 тис. Для порівняння, трикімнатна квартира у новому ЖК у Печерському районі Києва коштує $245 тис.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі