Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Безстрашний, радісний, агресивний, стійкий” – названо головний колір 2023 року

Важливо

Інститут кольору США Pantone презентував головний колір 2023 року: ним став один з відтінків пурпурного під назвою Viva Magenta. Його описують як “малиновий тон”, який балансує між теплим і прохолодним.  “Нетрадиційний відтінок для нетрадиційного часу”, – повідомляє Pantone.

Про це розповідає Guardian. 

Він існує десь між синім і червоним, теплим і прохолодним, його можна знайти в окремому спектрі. Йому 150 років, але він все ще спрямований у майбутнє, водночас цифровий і первісний. Це – за словами його творців – “сміливий, безстрашний і пульсуючий” – Viva Magenta, колір Pantone 2023 року.

“Він сміливий, безстрашний, він уособлює оптимізм і радість — і ми знаємо, що всі ми цього дуже потребуємо”, – зауважує Леатріс Айсман, виконавчий директор Інституту кольору Pantone.

Дивлячись у 2023 рік, ми більше не відчуваємо шоку від пандемії коронавірусу; натомість, за словами Pantone, ми дивимось в майбутнє. Лорі Прессман, віце-президент Pantone, каже, що Viva Magenta втілює переважаюче прагнення до оптимізму, стійкості, нестандартного мислення та технологічних інновацій, щоб створити кращий світ.

“Ми живемо за часів, коли так багато людей поводяться агресивно, і це те, що потрібно для руху вперед, — розмірковує Лорі Прессман, віце-президент Pantone. — Нам потрібна сміливість, відвага, але ми шукаємо те, що приносить радість та веселощі. Життя зараз складне у багатьох сенсах — я думаю, ми шукаємо речі, які допомагають нам втекти”.

Колір займає важливе місце в культурі, зазначає Джеймс Фокс, кембриджський мистецтвознавець та автор книги “Світ відповідно до кольору”.

Пурпуровий колір 2023 року Фокс назвав “відповідним вибором для періоду, коли все здається дуже сірим, темним та похмурим, і багато людей втратили надію. По суті це колір стійкості людського духу”.

Гаррі Стайлз прибуває до Венеції. Вересень 2022.  Фото – harryfashionarchive

“Цей колір як би шипить на нашій сітківці, вібрує – ви не можете точно визначити його”, – говорить Фокс.

Колір, який сьогодні ми знаємо як пурпуровий, — штучна суміш, що з’явилася в середині XIX століття після щасливого винаходу мовеїну (мальви), першого синтетичного анілінового барвника. Одразу після відкриття барвник здобув величезний комерційний успіх.

У 1859 році по обидва боки Ла-Маншу почали виробляти червонувато-фіолетовий барвник під назвою фуксин (розеїн). Наступного року його було перейменовано на честь битви військ Франції та Сардинії проти австрійців біля міста Маджента, Ломбардія. Колір назвали на честь місця битви не через закривавлену форму солдатів, як часто припускають, а на знак солідарності з Італією, яка боролася за свою незалежність.

В масовій культурі відтінки пурпурного є всюди – від фірмового макіяжу смокі-айз ягідного кольору героїні Marvel Шарліз Терон Клеа до сливового аристократичного вбрання Емілі Блант з вестерну “Англійка” (The English).

Емілі Блант у вестерні “Англійка” ( The English). Photograph: Diego López Calvín/2022 The English © Drama Republic/BBC/Amazon Studios

Гаррі Стайлз, який завжди в авангарді моди, обрав пурпурний блейзер від Gucci, щоб оголосити про свій приїзд до Венеції на прем’єру фільму «Не хвилюйся, кохана». А  лише минулого тижня принцеса Уельська одягла малинову сукню-пальто від Emilia Wickstead і відповідний капелюшок для зустрічі з президентом Південної Африки.

Як повідомляло раніше BitukMedia, у 2022 році головним кольором Pantone обрав   Very Peri — синій з фіолетово-червоним відтінком. Цей колір “допомагає прийняти змінений ландшафт можливостей та відкриває нове бачення”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі