П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Будинок кривуль: митець не залишив без малюнків жоден сантиметр свого житла (відео)

Важливо

Всесвітньо відомий британський художник Містер Дудл останні два роки заповнював кожен сантиметр свого будинку фірмовими чорно-білими кривулями. І от проєкт завершено. Українська дружина вважає монохромні кривулі чоловіка “заспокійливими“.

Про це розповідає Daily Mail.

За його творчістю лише в Instagram стежать понад 2,7 млн. підписників. У 2017 році британець Сем Кокс прославився під псевдонімом Містер Дудл (Кривуля). Тоді відео з його роботою у Facebook переглянули 46 млн разів за тиждень.

І от новий прорив. 28-річний чоловік оголосив про “здійснення мети всього життя”. За словами художника, він з дитинства мріяв придбати власне житло і перетворити його на “будинок кривуль”. У 2019 році за 1,5 млн доларів йому вдалось придбати великий будинок у містечку Тентерден, графство Кент. Містер Кокс каже, що пара, яка продала йому будинок, благала його не малювати на стінах, але їхні прохання художник проігнорував і одразу взявся до кропіткої роботи.

Він почав у вересні 2020 року, а закінчив лише у жовтні 2022-го. За словами Кокса, на реалізацію задуму у 12 кімнатах будинку йому знадобилося 900 літрів білої фарби, 401 балончик з чорним аерозолем (для зовнішнього оздоблення), 286 пляшок чорної фарби (для внутрішнього оздоблення), чотири ручки різних розмірів та 2296 змінних пера. “Я такий щасливий і схвильований тим, що нарешті розмалював свій будинок”, – поділився емоціями художник.

Втілювати свій авантюрний задум Містер Дудл почав з головної спальні, яку він прикрасив малюнками на тему мрії. А потім продовжив у ванній кімнаті з 2 тис. плитками, оформленими у морській тематиці. На це пішло два місяці, після чого проєкт поширився на решту приміщень. Так, коридор прикрасили малюнки у тематиці Ноєвого ковчега, а сходи – мотиви раю та пекла.

“Кожен фрагмент мав відрізнятись. Кожна кімната мала бути оформлена у різній тематиці. Це було саме так, як я хотів і працювати над цим було приємно”, – розповідає Кокс. У результаті він не залишив незайманою жодну поверхню в будинку. Нині всі стіни, стеля, посуд, техніка, постільна білизна, ванна та інші деталі інтер’єру вкриті монохромними малюнками.

Щоб продемонструвати результат, Кокс змонтував покадрове відео, яке створив майже з 2 тис фотографій, зроблених під час роботи над будинком. «Трохи малюєш, потім робиш фотографію… Ще трохи, робиш ще одну, і врешті-решт у тебе виходить анімація всіх цих малюнків, які з’являються начебто самі по собі», – пояснив художник. Уточнює, що при монтажі комп’ютерну графіку він не використовував.

Зайти і поглянути на диво-будинок не вдасться. Сем Кокс та його дружина планують  зробити «будинок кривуль» своїм постійним місцем проживання. Художник пояснив, що навряд чи захоче якось переїхати з нього, навіть якщо йому запропонують “скажені гроші”.

Тим не менш, він зізнається, що хотів би поширити свою творчість ще більше – створити у цьому районі ціле “Місто кривуль”. “Завершення будівництва будинку – це тільки початок моєї дитячої мрії намалювати всю планету і спонукати світ мистецтва визнати кривулі видом мистецтва”.

Містер Дудл одружений з українкою: Олена з Харкова. Пара познайомилась в Instagram після того, як дівчина прокоментувала одне з відео Сема. В реалі вони зустрілись у Берліні у 2018 році.

Олена, яка переїхала до Великої Британії у 2020 році, каже, що знаходить монохромні кривулі чоловіка “заспокійливими” і навіть кермує розмальованою “Теслою”.

Однак з унікальною естетикою Сема не обов’язково легко жити – навіть самому художнику. У лютому 2020 року він підхопив грип і його почали мучати галюцинації через каракулі. У результаті у психіатричній палаті він провів шість тижнів. Каже, що думав ніби живе у відеогрі як містер Дудл і товаришує з Бенксі. “Страшне почуття думати, що ти божеволієш і не знаєш, що реально. Неможливо знати, як діяти або кому довіряти”.

За словами Сема, лікарі пояснили його психотичний епізод стресом. Після одужання митець обов’язково гуляє і час від часу виходить за межі світу кривуль. Він все ще вважає, що малювання корисне для його психічного здоров’я. Каже, що краще спить, якщо проводить за малюванням не менше 12 годин на день.

Як повідомляло раніше BitukMedia, кам’яний паркан у венесуельському Каракасі прикрасила яскрава картина із зображенням папуг. Такою барвистою й об’ємною вона стала завдяки кришечкам від пластикових пляшок. Ідея творчо застосувати пластиковий непотріб належить місцевому художнику Оскару Оліваресу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі