П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Мистецтво політичної сатири вмирає” – названо переможців конкурсу карикатур LIBEX 2022

Важливо

Названо переможців конкурсу карикатур LIBEX 2022. Як вказують організатори, очікувано найпоширенішими темами цьогорічних сатиричних робіт стали війна в Україні та проблеми змін кліматуГоловний приз отримав Джітет Кустана з Індонезії за карикатуру під назвою “Потонути в жертвах“.

Про це повідомляє Euronews.

“Вперед до кінця людства” – не дуже схоже на запрошення, але це ідеальна відправна точка для цьогорічного міжнародного конкурсу політичної сатири LIBEX.

LIBEX (скорочення від LIBREXPRESSION) – це європейсько-середземноморський центр, що займається захистом свободи самовираження, медіа та політичної сатири в епоху цензури та орієнтованих на прибутки медіа-магнатів.

Організація запросила 281 найкращого карикатуриста світу з 63 країн взяти участь у щорічному конкурсі.

Матеріали розглянуло міжнародне журі, яке звузило кількість заявок до 55 півфіналістів. Їхні роботи пізніше будуть виставлені в Італії у монастирі Сан-Бенедетто в Конверсано.

Очікувано, війна в Україні та проблеми змін клімату стали найпоширенішими темами цьогорічних мистецьких робіт.

Джітет Кустана з Індонезії отримав головний приз за карикатуру під назвою «Потонути в жертвах». На малюнку військовий відчайдушно чіпляється за дуло танка, який занурюється в океан жертв.

Карикатура «Потонути в жертвах» Джітета Кустани – переможець Libex 2022. Фото – Libex 2022

Другу премію отримала Крістіна Сампайо з Португалії за роботу «Війна». А третю – Нільс Бо Боєсен з Данії за «Вимирання».

“Перш за все винятковою карикатуру робить техніка. Гарні карикатуристи повинні вміти правильно, професійно висловити те, що вони хочуть висловити”, – розповів Тьєррі Віссоль, директор центру LIBREXPRESSION. Другим компонентом гарного політичного шаржу, на думку Віссола, є якість інформації, яку використовує карикатурист, і те, як він її аналізує. “Ви повинні розуміти, що вмілий карикатурист — це журналіст. Ви маєте знати, що відбувається, різні точки зору та наслідки цього”, — пояснив Віссоль.

Другу премію Libex 2022 отримала Крістіна Сампайо з Португалії за карикатуру «Війна». Фото – Libex 2022

Нарешті, він наголосив на важливості іронії та гумору і на тому демократизаційному ефекті, який вони можуть мати. “Я думаю, що ця професія в небезпеці, в небезпеці зникнення”.

І пояснює: “Карикатури вже давно використовуються як потужний інструмент політичної мови. Але водночас це також робить їх загрозою для можновладців, які бояться бачити критику через фотографії та карикатури».

“Тому існує цензура, яка здійснюється військовими, релігійними, політичними та бізнес силами. Вони бояться бачити яскраві зображення, які привертають увагу та змушують людей думати», – сказав Віссоль.

Крім цензури з боку авторитарної влади, карикатуристи також борються з «ринковою цензурою» та еволюцією медіа в бік більш орієнтованої інформації.

Зрештою карикатуристи вже побачили зміну наданого їм редакційного простору, і їхня кількість зменшується, – констатує директор центру LIBREXPRESSION.

“Існує реальна небезпека для демократії, якщо ви більше не зможете бачити критику через карикатури чи фотографії”, – підсумував Віссоль.

Як пеовідомляло раніше BitukMedia, у Великій Британії обрали переможця конкурсу найсмішніших фотографій з тваринами The Comedy Pet Photo Awards 2022.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі