Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Культ сили і смерті – Забужко передбачила долю російської літератури

Важливо

Україні вдасться вийти з-під впливу російської культури. Зокрема, літератури, що зросла на культі сили і смерті. Це невідворотний і логічний результат нинішньої кривавої війни. Зміниться і ставлення до так званих класиків.

Про це в інтерв’ю BitukMedia розповіла письменниця і публічна інтелектуалка, лауреатка Шевченківської премії-2019 Оксана Забужко.

“Звичайно, ми зможемо вийти з-під впливу російської культури. Ми це вже робимо – і це неминуче. Це невідворотний процес, який є логічним і передбачуваним наслідком війни такого масштабу”, – відповіла вона.

Як пояснює Оксана Забужко, кожного росіянина, кожного письменника цієї третьорядної і не найважливішої у світі літератури, яка вчить тільки смерті і покори перед силою, українець читаєте за рахунок інших, непрочитаних книжок. “Культ сили – ось що найогидніше в російській літературі”.

На її переконання, навіть запеклий читач, інтелігентна і культурна людина фізично не може прочитати за життя більше 5 тисяч книжок. А на світі є сотні цікавих мов, культур і літератур. І  тисячі блискучих авторів, в яких є чого повчитися. І їхній меседж майбутньому – за життя, а не за смерть.

Висловилась Оксана Забужко і щодо класиків російської літератури, які донедавна входили до шкільної програми. “Звісно, не треба розказувати, що Пушкін чи Достоєвський – це лайно і ми всі його не любимо. Після нашої перемоги ця література може представляти певний інтерес”. 

Це буде щось спеціалізоване – для філологів, для фахівців.  У Достоєвського є деякі важливі тексти, які становитимуть інтерес. Він тонко і глибоко виписував патології. Це може сподобатись читачам-поціновувачам ментальних збочень. Але, на переконання письменниці, український читач точно зможе прожити без томів творів Достоєвського і Пушкіна.

Тим більше, що останнього “ніде на цілому світі не знають”. Ім’ям Пушкіна російська імперія маркувала свої території в колоніях. “Як його не надували, але до світового значення не дотягнули”, – каже Забужко.

Також в інтерв’ю BitukMedia письменниця розповіла, як бачить мету війни проти росії. «Російський імперський проєкт зараз закінчується. Ми хоронимо імперію. Крапка», – наголошує письменниця.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі