Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Скінчити імперський проект – Забужко пояснила мету війни проти росії

Важливо

Україна 300 років наповнювала російську імперію своїми силами і талантами. Тепер воює за те, щоб знищити її.

Про це в інтерв’ю BitukMedia розповіла письменниця і публічна інтелектуалка, лауреатка Шевченківської премії-2019 Оксана Забужко.

«Ми воюємо за те, щоб закінчити 300-літній проект, який ми всю дорогу кормили своїми силами, умами, енергіями. Творили їм культуру. Вчили їх ще в XVIII столітті читати й писати», – каже Забужко.

Як приклад, вона наводить Московський університет, де після засування 2/3 студентів і викладачів були українцями. Але у «відплату» російська імперія насаджувала свою культуру, яку привозила на танках, продовжує Забужко.

Письменниця додає, що у ХХ сторіччі до наповнення російської імперії долучилися й інші народи. Після розпаду російської федерації свою культуру творитимуть угро-фінські і тюркські народи, які населяють її територію. І за цим – майбутнє цих територій, переконана Забужко.

«Російський імперський проект зараз закінчується. Ми хоронимо імперію. Крапка», – наголошує письменниця.

Раніше у колонці для BitukMedia член-засновник правозахисної Української Гельсінської групи Мирослав Маринович написав, що Українська еліта впродовж 30 років оглядалася на росію. І путін почав війну, аби утримати Україну остаточно. Але цього не буде. Після війни Україна переживе духовне переродження.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі