Понеділок, 20 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Як голка в копиці сіна”: нейрохірурги видалили уламок міни з головного мозку хлопчика з Херсона

Важливо

Львівські лікарі видалили “вбивчий шматок металу” – уламок міни завдовжки 8 мм – з головного мозку 9-річного Михайлика. Хлопчик отримав  поранення напередодні Нового року під час мінометного обстрілу Херсона.

Про це повідомили у дитячій лікарні святого Миколая.

Михайлик Воловиков отримав надважке поранення голови 31 грудня під час чергового мінометного обстрілу Херсона. Коли почалася атака, хлопчик разом з другом саме обідали в кафе. Діти швидко забігли у службове приміщення, проте це їх не врятувало — уламки прошили стіни. Осколки потрапили Михайликові прямо в голову. А його 11-річний друг загинув на місці.

“Першу хірургічну допомогу Михайликові надавали херсонські лікарі, а вже миколаївські виконали операцію з видалення уламків роздробленого черепа. Однак осколок міни в головному мозку дитини лікарі залишили на місці –  надто глибоко він заліг. Коли Михайлик опритомнів, виявилось, що ліва частина його тіла повністю паралізована – знерухомлені рука, нога і пів обличчя. Перші кроки хлопчик зможе зробити лише за місяць після поранення. І вони дадуться йому дуже важко. Ще за кілька місяців щоденної реабілітації дитина почне піднімати ліву руку та більше впевнено пересуватися”,  – йдеться у повідомленні.

Однак згодом у хлопчика почалися судомні напади. Однією з ймовірних причин цього могло бути те, що у дитини той самий уламок у мозку. Тож батьки звернулися до львівських спеціалістів Центру нейрохірургії та хірургічного лікування епілепсії Дитячої Лікарні Святого Миколая для проведення операції.

“Завдання надважке – дрібненький уламок зупинився недалеко від ділянки, яка контролює рухи всієї лівої частини тіла. Ми з командою ухвалили складне рішення. Нам потрібно було знайти та видалити маленький шматочок металу на глибині 5 см в мозку та ще й в дуже вузькій зоні. Це приблизно як шукати голку у копиці сіна. А через небезпечну ділянку, в якій зупинився уламок, ми могли ще й зачепити важливі функціональні зони. Хлопчика могло повністю паралізувати”, – розповів дитячий нейрохірург Михайло Ловга.

Фото – Дитяча Лікарня Святого Миколая

Операцію провели під контролем мікроскопа та системи нейромоніторингу. Нейрохірургам вдалося дістати металевий уламок, завдовжки 8 мм, який застряг у мозку хлопчика. Також під час операції лікарі закрили відсутню частину черепа Михайла титановою пластиною. Оперативне втручання пройшло успішно – рухову функції дитини не погіршилися. Попереду у хлопчика тривала фізична та психологічна реабілітації. Михайлик мріє повернутися додому і щоби його місто більше не обстрілювали.

Як розповідало раніше BitukMedia, у Львові нейрохірурги видалили частину мозку 4-річній пацієнтці з Північної Ірландії.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі