Неділя, 19 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Альтернатива імплантам: препарат для вирощування зубів починають тестувати на людях

Важливо

В Японії перший у світі препарат для вирощування нових зубів почнуть тестувати на людях вже восени. Він має допомогти людям з анодонтією – вродженою відсутністю зубів. Якщо засіб виявиться ефективним, його застосовуватимуть на практиці.

Про це повідомляє Nikkei Asia.

Японський стартап Toregem Biopharma у вересні розпочне клінічні випробування, як вважають, першого в історії препарату, який може запустити ріст зубів. Його розробила Об’єднана група фахівців Медичного дослідницького інституту Кітано та венчурної компанії, що належить Кіотському університету.

Розробка діє зачатки зубів, які можуть формуватися в повноцінні зуби. Іноді вони припиняють розвиток або зникають. В цьому випадку йдеться про анодонтію. Найпоширеніший приклад — зуби мудрості, що не прорізаються. Без них, бодай без одного, народжується близько 20% людей. А в деяких людей не виростають треті зуби ззаду та бічні різці.

Люди з вродженою анодонтією, яка вражає приблизно 0,1% населення, в зрілому віці зазвичай погоджуються на імплантати або зубні протези. А жодне лікування на сьогодні не усуває першопричину захворювання. Дослідники сподівається зрештою запропонувати новий метод й тим, хто втрачає зуби і в більш пізньому віці.

Новий японський препарат пригнічує білок, який блокує ріст. В результаті зуби, що не розвинулися, зможуть прорізатися і замінити відсутні. Його вже випробували на мишах, і в гризунів почали формуватися нові зуби.

Чудо медичної думки від японських вчених пройшло всі необхідні тести на тваринах, а тепер стало відомо: у вересні розпочнуться досліди на людях. В рамках тестування препарат внутрішньовенно вводитимуть піддослідним у віці від 30 до 64 років, а на другому етапі – дітям від 2 до 7 років.

Якщо винахід виявиться ефективним, то вже за шість років його застосовуватимуть у лікарській практиці. Стартап Toregem Biopharma має на меті запровадити лікування антитілами у 2030 році як альтернативу зубним імплантатам.

В Toregem сподіваються пропонувати препарат з антитілами за ціною 1,5 млн єн (9,8 тис. доларів США) і покрити його медичною страховкою.

Як повідомляло BitukMedia, y Сполучених Штатах розробили нейромережу, яка виявляє найменший карієс за фотографіями зубів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі