Неділя, 19 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Коштував дорожче за золото: археологи знайшли загадковий римський камінь

Важливо

Неймовірно цінний артефакт виявили археологи у Великій Британії. Він має фіолетовий колір і виготовлений з речовини, яка для стародавніх римлян коштувала більше, ніж її вага в золоті.

Про це розповідає Newsweek.

Знахідку зробили 2023 року під час археологічних розкопок на місці древньої римської лазні в місті Карлайл на півночі Англії.

Перевірка грудки, виготовленої з м’якої таємничої фіолетової речовини, згодом виявила, що вона містить бджолиний віск та елемент, відомий як бром. Це свідчить про те, що археологи знайшли твердий зразок тирського пурпуру — штучного пігменту, який високо цінувався у стародавньому світі.

Барвник фіолетового кольору виділяють кілька видів хижих морських равликів, які мешкають у Середземноморському регіоні. Виробництво тирського пурпуру було надзвичайно складним і вимагало збору тисяч морських равликів. За оцінками, для отримання лише 1 грама барвника потрібно було обробити до 12 тис. окремих молюсків.

Через це за часів Римської імперії тирський пурпур був настільки дорогим, що коштував дорожче за золото. Він використовувався переважно вищими верствами суспільства.

“Протягом тисячоліть тирський фіолетовий був найдорожчим і затребуваним кольором у світі”, — заявив Френк Джиекко, археолог із гірничодобувної консалтингової компанії Wardell Armstrong, яка брала участь у розкопках на території Карлайла. За його словами, виявлений твердий зразок – дуже рідкісна знахідка.

“Це єдиний відомий нам приклад у Північній Європі – можливо, єдиний приклад твердого зразка у вигляді невикористаного барвистого пігменту десь на території Римської імперії”, – додав Джиекко. “Приклади були знайдені в настінних розписах (наприклад, у Помпеях), а також у деяких розфарбованих гробницях високого статусу римської провінції в Єгипті”.

Вважається, що тирський пурпур вперше виготовили у другому тисячолітті до нашої ери фінікійці – давня цивілізація Середземномор’я, що зародилася в прибережному регіоні Леванту, переважно на території, яку нині займає сучасний Ліван.

Найбільш відомий пурпурний пігмент виробляли в Тирі – місті в Лівані, яке є одним з найстаріших поселень у світі. Однак його також виробляли і в інших регіонах Середземномор’я, наприклад, у Північній Африці.

Тирський пурпур. Зображення – Wikipedia

Зразок тирського пурпуру, знайдений у Карлайлі, мабуть, використовувався виготовлення фресок. Іноді цей пігмент використовували для розпису стін у величних громадських будинках, а також будинках, які належали представникам еліти. Але він також використовувався для фарбування одягу.

Під час розкопок римської лазні у Карлайлі вже було виявлено 2800 артефактів. Серед них сотні монет, різьблені дорогоцінні камені та дві монументальні кам’яні голови.

Як розповідало раніше BitukMedia, у Національній бібліотеці Франції виявили чотири книги XIV століття, обкладинки яких могли бути пофарбовані за допомогою миш’яку. Фоліанти зеленого кольору вже помістили на карантин. Фахівці вивчають у них кількість небезпечної для здоров’я речовини.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі