Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Стоматолог побачив щелепу древнього гомініна в плитці для підлоги

Важливо

Користувач порталу Reddit розповів про випадкову палеонтологічну знахідку. Він виявив щелепу древнього гомініна в плитці для підлоги в будинку своїх батьків. Палеоантропологи вже підтвердили автентичність знахідки.

Про це розповідає Daily Mail.

Користувач під ніком Kidipadeli75 відвідав будинок своїх батьків в одній із європейських країн. Під час ремонту кухні вони виклали підлогу плиткою з травертину — гірської породи, яка використовується як облицювальний камінь.

Будучи стоматологом за фахом, автор посту звернув увагу на те, що в одній з плиток збереглися скам’янілі рештки, схожі на фрагмент людської нижньої щелепи з кількома зубами.

На пост звернув увагу палеоантрополог Джон Хоукс з Університету Вісконсин-Медісон. Науковець, серед іншого, відомий як учасник колективу, що відкрив та вивчає людей з Діналеді (Homo naledi). На його думку, користувач Reddit натрапив на залишки представника гомінін (Homininae). Йдеться про підродину приматів родини гомінід (Hominidae), до якої належить сучасна людина та її безпосередні попередники, починаючи з “ранніх Homo”. Крім цього у підродину включають шимпанзе (Pan), горилу (Gorilla) та також ряд вимерлих родів. Точно визначити, кому належала знайдена у камені щелепа, вчений не зміг.

Фото – Kidipadeli75 / Reddit

Хоукс пояснив, що травертин є різновидом вапнякового туфу, що його відкладають вапнисті мінеральні джерела. У цій гірській породі нерідко можна знайти включення палеонтологічних залишків. 2002 року в травертині, видобутому в Туреччині, знайшли фрагменти черепа. Він міг належати людині прямоходячій (Homo erectus), яка жила понад мільйон років тому.

Як розповідало раніше BitukMedia, на одній із шахт штату Ґуджарат у Індії розкопали 27 хребців доісторичної змії. Вона могла сягати в довжину до 15 м і важити тонну. Vasuki indicus, так назвали вид, – найбільша змія із нині відомих.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі