Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Вони врятували моє життя” – чоловік грав у шахи 60 годин заради дітей

Важливо

29-річний шахіст із Нігерії Тунде Онакоя встановив світовий рекорд. Він 60 годин безперервно грав у шахи на Таймс-сквер у Нью-Йорку. Таким чином збирав  $1 млн на організацію навчання дітей цьому виду спорту у всій Африці. Допомагав йому у цьому американський колега Шон Мартінес.

Про це повідомляє CNN.

Книга рекордів Гіннеса ще не підтвердила офіційно рекорду, але для багатьох нігерійців Тунде уже є національним героєм.

Тунде планував провести за дошкою 58 годин – цього було б достатньо, адже попередній рекорд становить 56 год 9 хв і 37 сек. Однак, гравець вирішив продовжити, оскільки не назбирав потрібну суму.

У 2018-му Тунде заснував організацію Chess in Slums Africa (“Шахи в нетрях Африки”). Його мета – навчити цій грі 1 млн дітей із найбідніших районів по всьому континенту. Під час навчання шахам Тунде та колеги вчать дітей читати, писати та рахувати.

Оскільки правила передбачають, що рекорд має встановити одна і та ж пара гравців, за столом навпроти Тунде постійно грав американець Шон Мартінес. Але він програвав африканському колезі кожну партію.

Весь час під час рекорду Тунде харчувався африканським різновидом плову – джолофом – та слухав музику у стилі афробіт.

Його приходили підтримувати нігерійська суперзірка афробіт Давідо та співачка Адекунле Голд. Пізніше президент Нігерії Бола Тінубу привітав Тунде із рекордом.

Тунде має освіту програміста. Якось розповідав, що шахи врятували йому життя. А навчився він грати у них у перукарні таких же нетрях, звідки зараз сам рятує дітей.

Ще дитиною Тунде бачив різьблені фігурки, якими грали чоловіки у перукарні, і просто таки благав їх навчити цій грі. Однак ті проігнорували його, і хлопчик опанував гру самотужки, просто спостерігаючи за дорослими.

Потім матері набридло дивитися на хлопчака вдома, і вона відправила його в старшу школу. Тунде не мав можливості зависати за грою в приставку чи дивитися аніме про Наруто, тож він грав у шахи. І почав вигравати. Грав навіть проти однолітків із Королівського коледжу. Потім подав заявку у шаховий клуб і виграв багато золотих медалей на місцевих змаганнях.

Тунде каже, думає про шахи завжди – коли їсть, спить і говорить з людьми.

“Я грав би у шахи зранку і до ночі”, – сказав чоловік.

Ну що ж. Його мрія збулася.

Як повідомляло BitukMedia, Ашват Каушик з Сінгапуру став наймолодшим гравцем, який переміг гросмейстера у класичному шаховому турнірі. На момент перемоги у Швейцарії його вік становив 8 років, 6 місяців та 11 днів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі