П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Обіграв досвідченого гросмейстера: 8-річний хлопчик побив шаховий рекорд

Важливо

Ашват Каушик з Сінгапуру став наймолодшим гравцем, який переміг гросмейстера у класичному шаховому турнірі. На момент перемоги у Швейцарії його вік становив 8 років, 6 місяців та 11 днів.

Про це повідомляє CNN.

Історичний тріумф на Burgdorfer Stadthaus Open стався у четвертому турі в партії проти 37-річного гросмейстера з Польщі Яцека Стопи. Ашват стартував у турнірі трьома перемогами і з розгону здобув четверту, перемігши у стилі, що викликає захоплення.

“Це було дуже бентежно і приголомшливо. Я пишався своєю грою і тим, як я грав, тим більше, що в якийсь момент я був гіршим, але зумів повернутися”, – розповів Ашват Каушик після перемоги.

Попередній рекорд належав сербу Леоніду Івановичу і протримався лише місяць. Він став першим гравцем у віці до дев’яти років, який переміг гросмейстера в класичній партії. Однак Іванович на той момент був старший за Каушика на п’ять місяців.

Ашват Каушик народився в Індії у 2015 році. У своєму віці він вже встиг виграти низку юнацьких турнірів по всьому світу. Зокрема, у 2022 році став чемпіоном світу зі швидких шахів серед дітей до 8 років.

На останньому турнірі у Швейцарії хлопчик посів 12 місце. За словами його батька, Ашвата тренується близько семи годин на день. “Це неймовірно, адже в нашій родині немає жодних спортивних традицій. Кожен день – це нове відкриття, і ми іноді спотикаємося в пошуках правильного шляху для нього”, – розповів він.

Ашват увійшов до престижного списку юних талантів, які перемагали гросмейстера до того, як їм виповнилося 10 років. Серед них – суперзірка сучасних шахів Нодірбек Абдусатторов, який переміг гросмейстера у дев’ять років та сім місяців. Тут також можна знайти рекордсмена за віком отримання звання гросмейстера Абхіманью Мішру, який переміг Джеймса Тарджана у дев’ять років та 10 місяців.

Як розповідало раніше BitukMedia, 14-річний киянин Ігор Самуненков став наймолодшим шаховим гросмейстром у світі. Відповідне рішення ухвалила Міжнародна федерація шахів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі