Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дарунок будинку дитинства: знайшли невідому картину Поля Сезанна

Важливо

У Франції знайшли, як припускають, раніше невідому картину художника Поля Сезанна. Нова робота площею близько 6 кв. м була виявлена під час ремонтних робіт на стіні будинку його дитинства.

Про це пише видання Artnet.

Картина є художнім твором площею близько шести квадратних метрів. Протягом багатьох років і до серпня 2023 року робота художника була захована під штукатуркою та шпалерами у головній вітальні будинку, який батько Сезанна Луї-Огюст придбав у 1859 році.

Мер французького міста Екс-ан-Прованс Софі Жуассен поділилася цією новиною після конференції, що відбулася за участі правнука художника Філіпа Сезанна та експертів Товариства Поля Сезанна та Музею Гране.

“Стіни “Великого салону” в Бастіді дю Жас де Буффан, які наразі ремонтуються, щойно показали деякі з прихованих, невідомих скарбів художника”, — сказала вона.

На роботі зображено морську сцену з вимпелами на кораблі та спрямованими в небо щоглами.

Фото – Aixmaville/Facebook

Жуассен називає Сезанна “емблемою та амбасадором” міста, анонсувавши, що у 2025 році Екс-ан-Прованс відсвяткує реставрацію будинку спільно з Товариством Поля Сезанна. “[Після відкриття] публіка зможе побачити цей будинок, насолодиться його ранніми картинами 1859 року, а також прибуттям до Ексу найвідомішої картини Сезанна “Гравці в карти”, — пообіцяла вона.

Для місцевих жителів знахідка стала справжнім подарунком, оскільки раніше тут не було жодної картини знаменитого художника. “Протягом усієї історії Бастіди у нас не було жодних свідчень присутності цієї картини, тож це щасливе відкриття”, — каже очільник музею Гране Бруно Елі.

На запитання журналістів, чи очікуються ще якісь відкриття, Дені Кулань, президент Товариства Поля Сезанна, відповів: “Ми перевірили скрізь. Ми не очікуємо знайти щось ще”.

До речі, це не перший такий прецедент з живописом Сезанна на стінах будинку. Відомо про дев’ять інших полотен. Вони були написані художником на стінах будинку, проданого Сезанном та його сестрами у 1899 році. Пізніше знайдені картини перенесли на полотна, і ті розійшлися музеями по всьому світу.

Поль Сезанн був одним з провідних художників постімпресіонізму, який створив міст між імпресіонізмом кінця XIX століття і матеріалістичним мистецтвом початку ХХ століття, безпосередньо фовізмом, кубізмом та експресіонізмом. За понад 40 років творчої діяльності він створив більше 900 картин маслом і 400 – аквареллю.

Як розповідало раніше BitukMedia, у Відні (Австрія) знайшли картину австрійського художника Густава Клімта “Портрет фрейліни Лізер”. Полотно вважалось загубленим майже 100 років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі