Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Міні-роботи зі штучним інтелектом вправно грають у футбол (ВІДЕО)

Важливо

Команда Google DeepMind продемонструвала мініатюрних роботів, які грають у футбол. Пристрої, керовані ШІ, добре освоїли гру — вони падають, але не здаються, доки не заб’ю гол.

Про це розповідає Live Science.

Роботи Robotis OP3 заввишки 50 см і мають 20 суглобів. Дослідники застосували метод Deep learning для навчання міні-роботів. Весь процес зайняв 240 годин і складався з двох етапів. Перший включав базові навички – вставати і забивати непідготованому супернику, а другий – повноцінна гра у футбол сам на сам.

Вчені також додали програмне забезпечення, яке дозволяло роботам навчатися та вдосконалюватися. Спочатку роботи відпрацьовували навички індивідуально, а потім граючи з противником.

Спостерігаючи за грою роботів, дослідники зазначили, що багато з рухів, які ті робили, виконувалися більш плавно, ніж у роботів, навчених з використанням стандартних методів – прямого програмування навичок. Наприклад, вони могли набагато швидше та елегантніше підводитись з поля. Роботи також навчилися використовувати такі методи, як імітація повороту, щоб підштовхнути супротивника, відкриваючи шлях до воріт.

У своїх матчах роботи, навчені ШІ, ходили на 181% швидше, поверталися на 302% швидше, били по м’ячу на 34% швидше і на 63% менше часу відновлювалися після падінь, коли втрачали рівновагу. Й це порівняно з роботами, не навченими за цією методикою, зазначають вчені.

Результати показують, що ця техніка навчання ШІ може бути використана для створення простих, але безпечних рухів у людиноподібних роботів в цілому – що може призвести до більш складних рухів у мінливих і складних ситуаціях, підкреслили науковці.

Як розповідало раніше BitukMedia, китайський двоногий робот від Unitree Robotics встановив новий світовий рекорд швидкості серед роботів-гуманоїдів і потрапив до Книги рекордів Гіннеса як найшвидший повнорозмірний робот-гуманоїд. Потенційно H1 може розвивати швидкість 29 км/год. Примітно, що він зберігає рівновагу, навіть коли його збивають з курсу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі