П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Дуже елегантні”: Чарльзу III показали нові купюри з його зображенням

Важливо

У Великій Британії надрукували банкноти із зображенням короля Чарльза III. Перші зразки за традицією показали монарху. Дизайн банкнот було вперше розкрито у грудні 2022 року.

Про це пише The Telegraph.

Глава Банку Англії Ендрю Бейлі та головний касир Сара Джон вручили перші банкноти Чарльзу III у Букінгемському палаці. Монарху продемонстрували купюри номіналом у 5, 10, 20 та 50 фунтів стерлінгів.

Король, згідно з традицією, в обов’язковому порядку отримує перші примірники нових банкнот. Це означає, що монарху презентували купюри з номерами 00001, пише BBC.

Дизайн королю сподобався. Він сказав, що нові купюри виглядають “дуже елегантно”.

Король Чарльз III отримав у подарунок перші банкноти зі своїм зображенням. Їх піднесли у Букінгемському палаці керуючий Банку Англії Ендрю Бейлі та головний касир Сара Джон. Фото – Yui Mok/PA

Дизайн банкнот було вперше розкрито у грудні 2022 року. Портрет монарха взяли з фотографії 2013-го року. На відміну від банкнот, випущених за царювання Єлизавети II, король Чарльз зображений без корони.

Профіль монарха з’явився на лицьовій стороні банкнот і в прозорому захисному вікні поруч із зображенням Біг-Бена. На зворотному боці, як і раніше, зображені колишній прем’єр-міністр Вінстон Черчілль, письменниця Джейн Остін, художник Джозеф Тернер і математик Алан Т’юрінг.

Фото – bankofengland.co.uk

Повідомляють, що нові банкноти надійдуть в обіг 5 червня 2024 року. При цьому купюри із зображенням колишньої королеви Великої Британії Єлизавети II продовжуватимуть використовуватись.

Покійна королева була першим монархом, чий портрет був надрукований на всіх банкнотах, що випускаються Банком Англії. Тому нинішню процедуру зміни монарха на грошових знаках довелося проводити вперше в історії великої Британії.

Це — зовсім недавня традиція, яка почалася 1960 року. Портрет чинного монарха друкують тільки на банкнотах, що випускаються Банком Англії, тоді як на купюрах, надрукованих у Шотландії, портрета королеви, а тепер і короля просто немає. Виняток становлять спеціальні банкноти, випущені Королівським банком Шотландії до діамантового ювілею Єлизавети II.

Як розповідало раніше BitukMedia, Король Великої Британії Чарльз III вперше в історії відкриє для відвідувачів замок Балморал – свою резиденцію в Шотландії. Це перший раз, коли туристів пустять до кімнат, якими монарша родина користується вже впродовж 170 років. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі