Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Чарльз III вперше в історії відкриває внутрішні покої замка Балморал для туристів

Важливо

Король Великої Британії Чарльз III вперше в історії відкриє для відвідувачів замок Балморал – свою резиденцію в Шотландії. Це перший раз, коли туристів пустять до кімнат, якими монарша родина користується вже впродовж 170 років. Мета – збільшити доходи королівського двору.

Про це повідомляють на сайті маєтку.

“Ви дізнаєтесь про походження замку та про те, як його любить королівська родина. Подорожуйте в часі від моменту придбання Балморалу королевою Вікторією та принцом Альбертом до сьогодення. Ви побачите, як кімнати в замку використовують теперішні король і королева та інші члени королівської родини”, – йдеться в повідомленні.

Раніше гості за окрему оплату могли зайти лише до танцювальної зали Балморалу, коли королівська родина була відсутньою у шотландському замку. Це був один із найприватніших будинків королівської сім’ї. Але тепер Король Чарльз продовжує відкриття королівських будинків, включно з Букінгемським палацом, для публічного доступу.

Екскурсії внутрішніми приміщеннями замку, якими користуються члени королівської родини, будуть проводити з 1 липня до 4 серпня чотири рази на день. Охочих організовуватимуть до груп по десять осіб, але не більше 40 за день. Квитки на відвідування можна придбати на сайті замку.

Зокрема, туристи відвідають зелену кімнату для малювання, де королева Єлизавета II востаннє сфотографувалася з колишнім прем’єр-міністром Ліз Трасс, а також сімейну обідню залу, бібліотеку та лобі пажів. Однак спальня монархині, як очікується, буде закрита для публіки.

Королева Єлизвета і Ліз Трасс. Фото – Jane Barlow/REUTERS

Вартість квитка для одного відвідувача становитиме £100. Якщо доплатити ще £50, то до екскурсії буде включено й післяобідній чай.

Після закінчення сезону екскурсій Чарльз III та його дружина Камілла приїдуть до замку на літні канікули. Співробітники резиденції сподіваються, що прибуток від відвідувань туристів дозволить покрити “близько половини щорічних експлуатаційних витрат”.

Замок Балморал був збудований у 1855 році, і відтоді в ньому ніколи не проводили екскурсії. Вважається, що він був улюбленою резиденцією Єлизавети ІІ. Саме у цьому замку королева померла 8 вересня 2022 року у віці 96 років. Вона поїхала до замку після святкування 70-річчя на британському престолі на початку червня того ж року.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі