П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Швейцарські пенсіонерки виграли кліматичну справу проти держави

Важливо

Літні активістки зі Швейцарії виграли кліматичний позов проти влади країни в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ). Вони заявляли, що держава не захистила їх від змін клімату. Це судове рішення створить прецедент для майбутніх кліматичних позовів. Влада Швейцарії не може оскаржити рішення ЄСПЛ і повинна буде вжити заходів.

Про це повідомляє Reuters.

Позов подали близько 2 тисяч активісток з організації KlimaSeniorinnen (“Старійшини на захист клімату”). Майже всім їм за 70 років.

Активістки заявили, що через свою стать та вік вони особливо важко переживають періоди спеки в Європі, які через зміни клімату трапляються дедалі частіше. Вони також стверджували, що під час спеки у Швейцарії не можуть вийти з дому та страждають від недуг. У своєму позові пенсіонерки намагались довести, що більша частина відповідальності за кліматичні зміни в країні лежить на державі.

Суд став на бік активісток, ухваливши, що Швейцарія не виконала взяті на себе зобов’язання щодо боротьби зі зміною клімату, зокрема щодо скорочення викидів парникових газів. А ще — порушила статтю 8 Європейської конвенції з прав людини про право на повагу до приватного та сімейного життя. Суд вирішив, що ця стаття закріплює право громадян країни на захист з боку держави від негативних наслідків зміни клімату для їхнього життя та здоров’я.

Суд зобов’язав швейцарську владу сплатити позивачкам близько 80 тис. євро в якості компенсації витрат.

Це перше рішення ЄСПЛ у справі про “кліматичну бездіяльність”. Влада Швейцарії не може оскаржити рішення ЄСПЛ і повинна буде вжити заходів. Крім того, зазначає Reuters, це рішення створило обов’язковий юридичний прецедент, який суди 46 країн, що входять до Ради Європи, повинні враховувати при ухваленні рішень за аналогічними позовами. BBC News припускає, що рішення ЄСПЛ може змінити законодавство цих країн.

Примітно, що раніше ЄСПЛ відхилив дві схожі заяви, пов’язані з кліматом, на процедурних підставах. Одна з них була подана групою з шести португальських молодих людей проти 32 європейських урядів, а інша — колишнім мером французького прибережного містечка.

“Очевидно, що майбутні покоління, ймовірно, нестимуть дедалі більш важкий тягар наслідків нинішніх невдач й упущень у боротьбі зі зміною клімату”, — сказала голова суду Сіофра О’Лірі.

Це рішення також може вплинути на майбутні рішення Страсбурзького суду, який в очікуванні сьогоднішніх рішень призупинив розгляд шести інших кліматичних справ. Серед них — позов проти уряду Норвегії, в якому стверджується, що він порушив права людини, видавши нові ліцензії на розвідку нафти і газу в Баренцевому морі після 2035 року.

Як розповідало раніше BitukMedia, глобальне потепління ставить під загрозу виробництво кави у всіх країнах, де її вирощують. Улюблений напій людства може перейти в розряд дефіциту і сильно зрости в ціні. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі