Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Найгарячіший” березень став 10-м місяцем поспіль, який б’є температурні рекорди

Важливо

Березень 2024 став найспекотнішим в історії спостережень, заявила Європейська служба моніторингу клімату. Ба більше, він став 10 місяцем поспіль, коли температура сягала рекордних значень. Температура поверхні океану також була “шокуючою”.

Про це розповідає Science Alert.

Це останній “червоний прапорець” за рік, який вже відзначився екстремальними кліматичними явищами та зростанням викидів парникових газів. І це стимулювало появу нових закликів до більш швидких дій щодо обмеження подальшого зростання температур.

Кожен місяць, починаючи з червня 2023 року, отримував статус “найспекотнішого в історії спостережень” і березень-2024 року не став винятком.

Служба ЄС зі зміни клімату Copernicus (C3S) заявила про те, що температура в березні 2024 року була на 1,68 градуса за Цельсієм вищою, ніж у середньому з 1850 до 1900 року, що вважається контрольним періодом доіндустріальної доби.

Березень побив рекорд лише на 0,1 градуса за Цельсієм. Але за словами Саманти Берджес, заступниці директора C3S, така тенденція є тривожною. У березні на величезних територіях планети температура була вищою за середню: від частин Африки до Гренландії, Південної Америки та Антарктиди.

Цьогорічний березень не лише завершив 10 місяців поспіль із рекордними температурами. Він також завершив рік, протягом якого середня температура на Землі була на 1,58 градуса Цельсія вище доіндустріальних значень. Це не означає, що межа потепління на 1,5 °C, узгоджена світовими лідерами в Парижі в 2015 році, була порушена – вона вимірюється десятиліттями, а не окремими роками. Тим не менш, “реальність така, що ми надзвичайно близькі, і у нас вже маємо час у борг”, – зазначила Берджес.

За прогнозами ООН, до початку 2030-х років світ подолає позначку, коли температура буде на 1,5 градуса Цельсія вищою за доіндустріальний рівень.

Ситуація з температурою океану не менш “шокуюча”. Лютневий новий рекорд глобальної температури поверхні океану був затьмарений вже наступного місяця. “Це неймовірно незвично”, – каже Берджес.

Океани займають 70 відсотків планети і зберігають поверхню Землі придатною для життя, поглинаючи 90 відсотків надлишкового тепла, що його з початку індустріальної доби спричиняє забруднення вуглецем в результаті діяльності людини.

Своєю чергою, більш гарячі океани означають збільшення вологи в атмосфері – вчені кажуть, що повітря може утримувати приблизно на сім відсотків більше водяної пари на кожен 1°C підвищення температури. Це призводить до дедалі більш нестабільної погоди, як-от сильних вітрів і злив.

“Ми знаємо, що чим тепліша наша глобальна атмосфера, тим більше екстремальних явищ у нас буде, тим гіршими вони будуть, тим інтенсивнішими вони будуть”, — заявила Берджес.

Феномен Ель-Ніньо, який нагріває воду в Тихому океані та впливає на підвищення температури в усьому світі, ставав сильнішим у березні. Але тільки його ефект потепління не може пояснити різких сплесків, які спостерігалися минулого року. Вчені вважають, що температури можуть продовжити зростати і 2024 року.

Як розповідало раніше BitukMedia, американські вчені з’ясували, що до 2100 року веселки з’являтимуться на Землі на 5% частіше. Особливо у північних широтах та високогірних районах — через менші снігопади та рясніші дощі. При цьому в Середземномор’ї це атмосферне явище траплятиметься рідше, ніж зараз. Йдеться про наслідки змін клімату.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі