П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Трохи втомився”: британець першим у світі пробіг через всю Африку (ВІДЕО)

Важливо

27-річний Расс Кук став першою у світі людиною, яка пробігла через всю Африку з півдня на північ. За майже рік часу британець подолав майже 16 тис. кілометрів та пробіг територією 16 країн.

Про це повідомляє The Guardian.

Свій забіг Расс Кук розпочав 22 квітня 2023 року на мисі Голковий (Cape Agulhas) у ПАР, а завершив 7 квітня 2024 року на мисі Анджела в Тунісі. Отже, дистанцію в майже 16 тис. кілометрів Рас подолав за 352 дні.

Расс Кук пробіг територією 16 країн. Графіка Guardian. Джерело – Russ Cook/ X

Ультрамарафонцю довелося пробиратися через тропічні ліси, гірські хребти та пустелю Сахару. Були й ще більш небезпечні пригоди: в Анголі його команду пограбували, погрожуючи пістолетом. Злодії вкрали цінні речі бігуна та його команди підтримки, зокрема, паспорти, візи, готівку, телефони та фотоапарати. Однак цього було недостатньо, щоб зупинити чоловіка, і він продовжив свою місію.

Расс був майже на пів дорозі свого забігу, коли втратив свою команду і натрапив на сільське поселення. Саме там вождь зажадав від бігуна, який біг без коштів, грошей. Невдовзі він опинився в оточенні людей, озброєних мачете. Він розповідав тоді в соцмережі Х: “Випорожнив сумку, щоб показати, що у мене немає нічого, крім недоїденого печива. Віддав його їм і побіг. Наступні декілька годин я провів, продираючись через зарослі джунглі. Намагався триматися подалі від стежок, поки не відійшов далеко”.

Фото – hardestgeezer/Instagram

Але все пішло ще гірше після того, як він зрозумів, що фургон підтримки не може виїхати на дорогу, доки двоє чоловіків раптово не “під’їхали на велосипеді”. Він додав: “Далі була семигодинна поїздка на мотоциклі вглиб джунглів. В моїй голові я думав, що це кінець. Мене ось-ось ув’язнять у конголезькому ГУЛАГу, а потім розірвуть на шматки і з’їдять”. Пізніше, після того, як його привезли до села, Расс був змушений силою зайти до хатини. За його словами, група чоловіків почала сперечатися про те, що з ним робити. Зрештою, йому вдалося домовитися з ними, і його команда організувала порятунок.

Але от і фінал. Рассел Кук нарешті здійснив свій подвиг, прибувши на північний край африканського континенту, де до нього приєднався натовп, щоб підтримати на фінальному етапі. “Все було добре, я трохи втомився”, – сказав Кук Sky News після того, як викупався в океані.

Протягом всього забігу Рассел, відомий під ніком Hardest Geezer (найжорсткіший дивак), вів сторінки в соцмережах, частина підписників навіть супроводжувала його на останньому етапі в Тунісі. Активність у соцмережах також дозволила зібрати на благодійність понад £600 тис.

Забіг Африкою — далеко не перший у кар’єрі Расса Кука. Раніше він пробіг зі Стамбула до Лондона, брав участь у марафоні, будучи прив’язаним до машини, що рухалася попереду, і навіть провів тиждень закопаним у землю.

Як розповідало раніше BitukMedia, ультрамарафонка Йоазія Закревскі протягом року не зможе брати участь у змаганнях і бути тренеркою. Під час останніх змагань жінка проїхала частину дистанції в автомобілі друга. Спортсменка пояснює – дуже заболіла нога.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі