Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Полярники показали морського котика, який відпочиває на дерев’яному човні (ВІДЕО)

Важливо

Українські полярники з антарктичної дослідницької станції “Академік Вернадський” зустріли морського котика. Ластоногий обрав для відпочинку старий дерев’яний човен на острові Десепшен.

Відео зустрічі опублікував Національний антарктичний науковий центр.

“У цей район котики припливають наприкінці літа чи початку осені якраз щоб релаксувати. Але зазвичай вони це роблять на рівних кам’янистих ділянках або пляжах. А от цей котик чомусь уподобав човник. Можливо, мріє про далекі мандри?” – припускають у НАНЦ.

Відео – Анна Торгоненко/ Національний антарктичний науковий центр.

Острів Десепшен має вулканічне походження і вигляд підкови. Його максимальний діаметр сягає близько 14 км. Таку гавань утворює затоплена кальдера вулкану, який досі активний.

“З 1911-го до 1930 року на острові діяла норвезька китобійна станція. 1944-го британці заснували тут наукову базу B, використовуючи частину залишених будівель. Вона проіснувала до 1967 року, коли була знищена виверженням вулкану. Базу відновили 1968-го, але фінально закрили за рік через інше виверження”, – розповідають українські полярники.

Вони також розповіли, як на острові опинився човен, на якому й відпочивав морський котик. На початку 1990-х британці провели велике очищення цієї території й вивезли залишки пального, акумулятори, небезпечні відходи, сміття тощо. Водночас частина споруд та артефактів, які не були знищені виверженням вулкану, лишилися на острові і нині вважаються історичною пам’яткою. Зокрема, і той човник, на якому відпочивав морських котик.

За словами полярників, в іншій частині острова досі діють іспанська та аргентинська сезонні наукові станції. Українські вчені висаджувалися на острів для відбору зразків унікальної місцевої рослинності.

Як розповідало раніше BitukMedia, на українській станції “Академік Вернадський” відбулася ротація річних експедицій. Після року роботи на крижаному континентікоманда 28-ї української антарктичної експедиції прямує додому, а на її місце заступає команда 29-ї УАЕ.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі