Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Несподіваний гість: новий для Полісся вид хижаків помітили в Чорнобильському заповіднику

Важливо

На території Чорнобильського заповідника, а саме в околицях Луб’янки, помічено новий для Полісся вид великих хижих ссавців. Йдеться про шакала звичайного або золотистого. Раніше тут знаходили лише шакалячі сліди, а тепер побачили і саму тварину.

Про це повідомили в Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику.

Шакал золотистий (звичайний) – це тварина з сімейства псових, представник роду вовків. Він і схожий на вовка, проте голова не така лобаста, морда вужча, більш загострена, та й розміри менші. Шакали сягають 85-95 см завдовжки, важать від 7 до 11 кг.

Хижаки живуть на відкритих місцевостях. Це нічні тварини, що переважно ховаються вдень у кущах або заростях, а в сутінках вирушають на полювання.

“Шакал – падальник, який активно адаптується до антропогенного ландшафту, завдяки чому на початку ХХІ століття розширив свій ареал. І, як бачимо, аж до зони відчуження”, – пишуть фахівці.

У більшості народів образ шакала – негативний. Ця тварина уособлює боягузтво, нахабність, злодійкуватість і навіть підлість. “Однак для природи – це ще один вид тварин, що має право на життя, особливо, якщо сам його активно виборює. Інша справа, як з часом поведе себе популяція цього хижака (якщо він зуміє закріпитись і розмножитись на заповідній території)? Кому стане конкурентом чи загрозою?”, зауважують в Заповіднику.

Сліди шакала. Лапка цієї тварини компактна, а між подушечками майже нема проміжків. Фото – Сергій Жила

Що ж до помічених раніше на території слідів шакала та згодом і самої тварини, вчені поки не можуть сказати, тимчасовий це гість чи вже постійний мешканець. Досі невідомо, чи вдасться цим тваринам закріпитись і розмножитися на заповідних територіях України.

Як розповідало раніше BitukMedia, американська науковиця із Прінстонського університету Кара Лав дійшла висновку, що вовки у Чорнобильській зоні мають видозмінені гени і більшу стійкість до деяких видів онкології. Експертка із екотоксикології вивчала цих хижаків у Зоні протягом десяти років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі