Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вовки-мутанти із Чорнобиля виявили стійкість до онкології – дослідження

Важливо

Американська науковиця із Прінстонського університету Кара Лав дійшла висновку, що вовки у Чорнобильській зоні мають видозмінені гени і більшу стійкість до деяких видів онкології. Експертка із екотоксикології вивчала цих хижаків у Зоні протягом десяти років.

Про це пише IFL Science

Дослідження почалося у 2014-му. Лав разом із колегами взяли у вовків із Чорнобильської зони, аби визначити, як тварини реагують на радіацію, що викликає рак. Потім на тварин одягнули нашийники із трекерами і слідкували за їх переміщеннями по зоні.

Науковці вирахували, що піддослідні вовки отримують добову дозу радіації, яка більш ніж у шість разів перевищує допустиму для людини норму – 11,28 мілірентген. Таке опромінення тварини відчувають протягом усього життя.

Таке постійне опромінення змінює імунну систему вовків – вона нагадує ту, яка отримує онкохворий пацієнт під час лікування опроміненням.

Більш того, у вовків змінилася частина ДНК – тварини розвинули стійкість до раку.

Лав сподівається, що її дослідження допоможуть онкохворим пацієнтам.

Як повідомляло BitukMedia, науковці британського Нотінгемського Трентського університету розробили експрестест, яка дозволяє виявити пухлину мозку за аналізом крові із пальця. Тест реагує на специфічні молекули в крові, які характері за наявності пухлини в мозку

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі