Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Щось загадкове для ритуалів: в руїнах вілли знайшли давні “прокльони”

Важливо

Комплекс римських вілл з численними артефактами розкопали археологи у селі Гроув на півдні Англії. Вони знайшли там кілька сокир розміром з долоню та “загадкову підбірку туго скручених свинцевих сувоїв”. Останні у розгорненому вигляді схожі на римські “таблички з прокльонами”. Знахідки змусили дослідників припустити, що ці предмети могли використовуватися як частина ритуалу.

Про це розповідає Live Science.

Безладне поселення розташовувалося на цьому місці ще в бронзову добу. Пізніше тут знаходилась “багато вбрана” римська вілла з проходами, прикрашена розписною штукатуркою, мозаїкою, плиткою, колонадами, цегляними підлогами та іншими прикрасами. Це випливає із заяви компанії Red River Archeology Group (RRAG), яка координувала розкопки.

Згодом комплекс став включати кілька будівель з нефами, побудованих наприкінці I і II століття. Вони містять чотири колонні або поштові бази, найбільші, що залишилися в Британії з римських часів. Поруч із цими будинками археологи виявили віллу у вигляді “крилатого коридору” з кількома кімнатами, з’єднаними центральним коридором.

Сокира розміром з долоню, ймовірно, використовувалася як частина стародавнього ритуалу. Фото – Red River Archaeology Group

“Розмір будівель та багатство знайдених товарів дозволяють припустити, що це була домінуюча особливість місцевості, якщо не ширшого ландшафту”, – каже Луї Стаффорд, старший менеджер проєкту RRAG.

З огляду на сотні виявлених артефактів, дослідники встановили, що це місце, відоме як Бруксайд-Медоуз, було окуповане римлянами з І або ІІ століття до кінця IV – V століття, коли території нинішньої Англії вийшли з-під контролю Римської імперії.

Пряжку ременя з головою коня, можливо, носив представник еліти. Фото – Red River Archaeology Group

Серед знахідок науковці відокремили велику кількість монет, перснів і брошок. Також вони знайшли добре збережену пряжку ременя у вигляді кінських голів. Вчені вважають, що цю пряжку носили представники еліти, які служили в армії або хотіли бути з нею пов’язані. Пряжка датується 350-450 роками нашої ери. Кілька знахідок стосувалися кухні, як-от посуд із червоної глини та піч для сушіння зерен злаків.

Команда також виявила кілька сокир розміром з долоню та “загадкову добірку туго скручених свинцевих сувоїв”, які у розгорнутому вигляді схожі на римські “таблички з прокльонами”. Вчені вважають, що ці предмети могли використовуватись в якихось ритуалах. Подібні предмети знаходили і в інших культових чи храмових об’єктах по всій Англії.

Раніше BitukMedia розповідало про середньовічний артефакт кохання, знайдений під час археологічних робіт.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі