Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Середньовічний артефакт кохання знайшли під час археологічних робіт

Важливо

У Гданську (Польща) під час археологічних розкопок при реконструкції середньовічного портового крана знайшли маленький олов’яний артефакт — підвіску у вигляді горлиці. До неї знизу прикріплено стрічку з написом латиною Amor Vincit Omnia – “Кохання перемагає все”.

Про це розповідає Національний морський музей у Гданську.

На спинці птаха є дві круглі ручки з отворами, в які простягали ланцюжок – повісити прикрасу на шию, як кулон, або прикріпити до одягу, як брошку.

За словами директора гданського Національного морського музею Роберта Домжала, судячи з археологічних знахідок, сувеніри такого типу були дуже популярні у Гданську у XIV–XV століттях.

“Мода на символи кохання прийшла до Гданська із Західної Європи, про що свідчить значна кількість таких підвісок, знайдених у містах Нідерландів та Англії XIV-XV століть. Знайдений у землі середньовічний артефакт кохання ідеально вписується у День Святого Валентина, який святкують 14 лютого”, – зазначив Домжал.

“Горлиця — маленький птах, відомий як дикий голуб. Однак, в порівнянні зі своїм міським родичем, він відрізняється більшою різноманітністю кольорів і характерним металевим блиском. Оскільки ці птахи часто утворюють постійні пари, у багатьох культурних традиціях горлиця є символом вірності та вічної любові. Їхня вірність і турбота про партнера та потомство робить їх ідеальним символом кохання та сім’ї”, – пояснила Анна Рембіш-Любєєвська з відділу підводних досліджень Національного морського музею Гданська.

Журав у Гданську. Фото – Bartosz Banka / Agencja Wyborcza.pl

У повідомленні наголошується, що це не єдиний предмет, знайдений під час модернізації Журава, який є одним з найвідоміших символів Гданська. Це розташовані в міському порту на березі річки Мотлава дерев’яні ворота з функцією підйомного механізму. Журав був збудований у XV столітті і є найстарішим портовим краном на території Європи. Реконструкція цієї монументальної середньовічної споруди, яка сильно постраждала під час Другої світової війни, триває з 2020 року, її планується завершити у квітні 2024-го.

Як розповідало раніше BitukMedia, золотий кулон доби Тюдорів знайшов за допомогою металошукача археолог-аматор у графстві Ворикшир. Чарлі Кларк “заверещав, як школярка”, коли виявив прикрасу з ініціалами короля Генріха VIII та його першої дружини Катерини Арагонської. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі