Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не більше горошини: біологи назвали найменшу хребетну тварину у світі

Важливо

Самці сідлоносних жаб Brachycephalus pulex, які мешкають у Бразилії, можуть виявитись найменшими хребетними тваринами у світі. За оцінками зоологів, середня довжина їхнього тіла становить лише 7,1 мм. Вони майже на міліметр менші за попередніх рекордсменів.

Про це розповідає IFL Science.

Блошина жаба Brachycephalus pulex була вперше описана зоологами ще у 2011 році. Невдовзі після цього Мірко Соле з Державного університету Санта-Крус у Бразилії задався питанням, чи може цей вид бути найменшою з колись виявлених амфібій. Але в єдиному відомому місці проживання жаб — на двох лісистих вершинах пагорбів у південній частині бразильського штату Баїя — зібрали лише кілька амфібій. І щоб впевнитись, що це дорослі особини, зоологам потрібно було поглянути на їхні репродуктивні залози.

Під час нової експедиції у 2019-му Соле та його колеги знову вивчили Brachycephalus pulex. Вони виміряли довжину тіла 46 жаб, підтвердивши зрілість особин та їхню стать, а також перевіривши наявність голосових щілин у горлі, які бувають лише в самців. Робота опублікована в журналі Zoologica Scripta у лютому 2024 року.

З’ясувалося, що середня довжина тіла жіночих особин становила 8,15 мм, що відповідає відомому опису виду. А ось самці виявилися на цілий міліметр коротшими і сягали в середньому 7,1 мм завдовжки. Ці жаби менші за попередніх рекордсменів, які носили звання найменших хребетних у світі, — жаб Paedophryne amauensis, що мешкають у Папуа — Новій Гвінеї. Довжина тіла останніх особин становить 7,7-8 мм. 

“Це абсолютно ясно, — упевнений Марк Шерц з Данського музею природної історії у Копенгагені. — Це дійсно потенційно найменші з жаб, що нині живуть у світі”.

Дивує вчених не лише середній розмір бразильських амфібій, а й те, наскільки вони малі в порівнянні з іншими “міні-жабками”, що ілюструє найменший екземпляр зі свіжого дослідження розміром 6,45 мм. Це на третину менше, ніж у будь-якого дорослого самця таких видів.

За таких малих масштабів в амфібій розвиваються дивні анатомічні особливості, такі як відсутність пальців на ногах або настільки недорозвинені вуха, що самки не можуть чути “вокал” своїх залицяльників. Цікаво, що деякі види насилу виконують стрибок – головна дія, з якою у нас асоціюється жаба, і все тому, що їхні органи рівноваги дуже крихітні.

Але це не межа. Мірко Соле припускає, що десь у непрохідних джунглях Амазонії можуть ховатися від нас ще дрібніші хребетні.

Як розповідало раніше BitukMedia, індійські вчені випадково виявили жабку, в якої на спині виріс гриб. Вважається, що це перший задокументований випадок такої дивної “дружби”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі