Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Така от дружба: на спині живої жаби виріс гриб

Важливо


Індійські вчені випадково виявили жабку, в якої на спині виріс гриб. Вважається, що це перший задокументований випадок такої дивної “дружби”.

Про це розповідає New York Times.

Відкриття зробили фахівці з водно-болотних угідь з природоохоронної організації WWF Індії Lohit Y.T. та натураліст-аматор Читмай Маліє.

Влітку 2023 року дослідники гуляли на природі в індійському регіоні Західних Гат у пошуках цікавих тварин і натрапили на вкрай незвичайну жабку. На лівому боці золотоспинної жаби Рао (Indosylvirana intermedia) ріс невеликий сірий гриб.
Дослідники сфотографували амфібію, але не стали її забирати із собою для подальшого вивчення.

Пізніше мікологи, роздивившись знімки, ідентифікували гриб як шапинковий гриб, поширений вид, який зазвичай росте на рослинних рештках та “харчується” деревиною, що розкладається, тваринним гноєм та опалим листям. Однак це перший випадок, коли шапинковий гриб спостерігається на живій тварині.

За словами дослідників, йдеться про перший задокументований випадок, коли на жабі виріс гриб.

Фото – Lohit Y.T./WWF-India

Чимало грибів ростуть на живих істотах, але дуже рідко перетворюються на повноцінні гриби. Для такої трансформації потрібні сприятливі умови, аби міцелії (вегетативне тіло гриба) отримували достатньо поживних речовин.

Наприклад, гриб кордицепс – відомий багатьом з відеогри та серіалу “Одні з нас” – може рости всередині деяких комах, перетворюючи їх на зомбі, а потім – вбивають. Однак у випадку з жабою, і гриб, і тварина виглядали цілком живими та здоровими.

Дослідники точно не знають, як гриб зміг потрапити в жабу. Шкіра цих амфібій добре захищена, тому, на припущення вчених, проникнення сталося через інфекцію або невелику травму. Щоправда, ані чіткої відповіді, ані інформації про подальшу долю жабки з грибом, дослідники, мабуть, ніколи не отримають.

Як розповідало раніше BitukMedia, таємний союз медоїдів та воскоїдів розкрили вчені-натуралісти. Виявляється, птахи та куницеві кооперуються, щоб разом грабувати диких бджіл.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі