П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Раз на 30 життів”: археолог-аматор знайшов золотий кулон з символікою Генріха VIII Тюдора

Важливо

Золотий кулон доби Тюдорів знайшов за допомогою металошукача археолог-аматор у графстві Ворикшир. Чарлі Кларк “заверещав, як школярка”, коли виявив прикрасу з ініціалами короля Генріха VIII та його першої дружини Катерини Арагонської. Зараз артефакт виставлений у Британському музеї.

Про це розповідає The Guardian.

Власник бірмінгемського кафе Чарлі Кларк займався металошуканням лише шість місяців, коли натрапив на те, що він називає знахідкою “раз у житті – ні, раз на 30 життів”. Він досліджував поле у Ворикширі й довго не міг знайти нічого крім сміття. Чоловік вже збирався покинути цю справу, коли чіткий звуковий сигнал на металодетекторі змусив його копати на глибину ліктя. Те, що він там побачив, змусило його заверещати, “чесно кажучи, як маленька школярка. Мій голос був досить високим”.

Чоловік виявив величезний і досить вражаючий кулон у формі серця, прикріплений до ланцюжка з 75 ланок і виготовлений з 300 грамів 24-каратного золота. На фронтальній частині підвіску геральдична емблема династії Тюдорів — троянда з червоними та білими пелюстками. Вона вплетена в кущ граната – символ короля Генріха VIII та його першої дружини Катерини Арагонської.

Фото – The Trustees of the British Museum

Під зображенням напис + TOVS + IORS від французького слова toujours – “завжди”. На іншій стороні кулона ініціали короля і королеви H і K, а також ще один напис, як на лицьовій стороні.

Коли Рейчел Кінг, куратор  Європейського Відродження в Британському музеї, вперше почула про відкриття, їй довелось сісти. За її словами, нічого такого розміру та важливості з періоду Відродження не знаходили у Британії понад 25 років.

Чарлі Кларк (на фото) каже, що використає гроші за знахідку, яка зараз знаходиться в Британському музеї, на оплату навчання свого сина. Фото – Sean Smith/The Guardian

Ретельний науковий аналіз довів, що кулон справжній. Підвісок ще не був оцінений, але, безперечно, коштуватиме дуже значну суму, яку Чарлі Кларк розділить з власником поля. 

Прикраса датується початком XVI століття. Швидше за все, її виготовили 1521 року. Експерти не змогли виявити особистий зв’язок між Генріхом VIII або Катериною Арагонською та цією прикрасою. Є версія про те, що кулон міг бути призом на якомусь заході, наприклад, лицарському турнір, які так любив проводити король на початку XVI століття.

Портрети Катерини Арагонської і Генріха VIII

Король Генріх VIII та Катерина Арагонська повінчались 1509 року. У них було п’ятеро дітей, з яких вижила тільки принцеса Марія, яка пізніше стала королевою Англії Марією I. Генріх намагався розлучитися з Катериною після того, як у середині 1520-х років закохався в одну з її фрейлін, Анну Болейн. У віці 50 років Катерина померла в січні 1536 року, твердо відмовившись визнати свій шлюб анульованим, а одруження короля з Анною Болейн у 1533 – законним.

Портрети Генріха VIII і Анни Болейн

Як повідомляло раніше BitukMedia, зазирнути всередину 800-річного артефакту вдалось фахівцям Лейбницького центру археології (Німеччина). Йдеться про підвіску, виявлену в середньовічній помийній ямі під час розкопок на території Старого міста в Майнці у 2008 році.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі