Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Доведена ефективність: вперше схвалили ліки від обмороження

Важливо

Препарат для лікування сильного обмороження в дорослих вперше схвалило Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA). Ліки зменшують ризик ампутації пальців рук або ніг.

Про це розповідає CNN.

Лікування складається з інʼєкції Aurlumyn з діючою речовиною ілопрост. Йдеться про судинорозширювальний засіб, який запобігає згортанню крові. Таким чином він допомагає відновити кровотік в обморожених ділянках кінцівок та може допомогти знизити ризик ампутації пальців рук або ніг.

Цей засіб довів свою ефективність у лікуванні важких обморожень під час досліджень у 1996-2008 роках. Інʼєкція стане додатковим інструментом для лікарів, аби ті мали більше шансів врятувати кінцівки пацієнтів.

“Це схвалення надає пацієнтам перший в історії варіант лікування серйозного обмороження”, – зазначив доктор медичних наук, директор відділу кардіології та нефрології в Центрі оцінки та дослідження ліків FDA Норман Стокбрідж.

Існує не так багато ефективних методів лікування сильного обмороження. Останніми роками лікарі випробували інші препарати для усунення тромбів, аби врятувати обморожені пальці рук і ніг, але ці ліки пов’язані з високим ризиком кровотечі та ефективні лише протягом 24 годин після травми, розповів Пітер Хакетт, професор Університету Колорадо, який спеціалізується на високогірній медицині та медицині дикої природи.

Навпаки, за його словами, ілопрост не несе ризику кровотечі і може використовуватися протягом трьох днів після травми. Він додав, що ілопрост роками застосовувався для лікування важких обморожень в інших частинах світу, таких як Канада, Непал та Європа.

Водночас інʼєкція Aurlumyn, як і будь-які медикаменти, має потенційні побічні ефекти, серед яких головний біль, прискорене серцебиття, нудота, блювота, запаморочення та гіпотонія.

Нагадаємо, обмороження може відбуватися в кілька стадій. Перша стадія або легке обмороження не потребує медичного втручання. Однак важке обмороження спричиняє замерзання шкіри та тканин, через що й припиняється кровотік. Коли кровопостачання у тканинах відновити вже неможливо, лікарі вимушені ампутувати кінцівку.

Як розповідало раніше BitukMedia, надрукований на 3D-принтері чіп, який демонструє реакцію організму на ліки, може припинити проведення тестів на тваринах.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі