Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Режисера “Оппенгеймера” Крістофера Нолана посвятять у лицарі

Важливо

Американо-британський режисер Крістофер Нолан буде посвячений в лицарі. А його дружина, продюсер Емма Томас, отримає титул дами. Пара отримає ці привілеї за видатні заслуги в кінематографі. Окрім “Оппенгеймера” (2023), Нолан і Томас разом працювали над усіма його основними повнометражними фільмами, серед яких трилогія “Темний лицар”, “Початок” (2010), “Інтерстеллар” (2014), “Дюнкерк” (2017) та “Тенет” (2020).

Про це повідомляє Sky News з посиланням на заяву уряду Великої Британії.

53-річного режисера посвятять у лицарі-бакалаври і наділять почесною приставкою “сер”. Також жінкою-командором ордену Британської імперії стане його дружина – продюсер Емма Томас. З нею Нолан створив більшість своїх стрічок . Нолан живе у США, але народився у Великій Британії і має подвійне громадянство

Оголошення про присудження титулів стало несподіванкою, адже зазвичай такі церемонії проводять перед Новим роком або днем народження короля Чарльза III 14 листопада, зазначає Associated Press.

Але іноді нагородження відбуваються одразу після досягнення визначних результатів. Очевидно, Нолан та його дружина отримають титули саме після виходу стрічки про творця атомної бомби Роберта Оппенгеймера.

10 березня байопік “Опенгеймер” Крістофера Нолана став тріумфатором премії “Оскар”. Маючи 13 номінацій, стрічка забрала одразу сім статуеток. Нолан (“Початок”, “Інтерстеллар”, “Дюнкерк” тощо) отримав свій перший “Оскар” у номінаціях “Кращий режисер” та “Кращий фільм”. Його дружина була продюсеркою цього самого фільму.

Крістофер Нолан раніше був номінований на шість премій “Оскар”, проте до 2024 року жодного разу не отримував нагороду за режисуру.

Стрічка “Оппенгеймер” знята Крістофером Ноланом за мотивами відзначеної Пулітцерівською премією біографії фізика-теоретика, професора Каліфорнійського університету в Берклі Роберта Оппенгеймера “Американський прометей”. Фільм розповідає про вченого, який під час Другої світової очолив американську секретну програму зі створення ядерної зброї – “Мангеттенський проєкт”.

Стрічка вийшла на великих екранах у липні 2023 року і відтоді заробила у світовому прокаті 958 млн доларів. Своєму творцю фільм приніс трохи більше 100 млн доларів гонорару.

Також цього року лицарем стане Деміс Хасабіс, генеральний директор та співзасновник компанії DeepMind. Його відзначать за заслуги у галузі штучного інтелекту.

Процес посвяти в лицарі, або аколада, у Великій Британії має вікові традиції, – розповідає “Громадське”. Основним критерієм для нагородження лицарством є визначний внесок у різні сфери життя, як-от громадська служба, політика, наука, мистецтво, а також благодійна діяльність. 

Потенційних кандидатів розглядає Комітет з нагородження лицарством, що складається з високопосадових чиновників та експертів. 

Урочиста церемонія нагородження проводиться в одному з королівських палаців, зазвичай у Букінгемському палаці в Лондоні. Під час церемонії кандидата нагороджують король або королева, які вручають йому медаль та документи, що підтверджують його статус лицаря.

Після того, як кандидат приймає медаль, йому кладуть на плече меч, що символізує його новий статус лицаря. Після цього він отримує право використовувати звання “сер” перед своїм ім’ям.

Як розповідало раніше BitukMedia, вперше з 2001 року на “Оскарі” з’явиться нова номінація.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі