Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Жінка з Канади зробила двох клонів свого загиблого кота за $50 тисяч (ВІДЕО)

Важливо

Мешканка Канади Кріс Стюарт замовила в біотехкомпанії з Техасу генетичних близнюків свого померлого кота. Вчені використали ДНК померлого вихованця з кличкою Ведмедик (Bear).

Про це повідомляє CBC.

Ідея відправити ДНК улюбленого кота до біотехнологічної компанії виникла в жінки майже одразу загибелі її улюбленця. Коту було п’ять років, коли в січні 2022 року він загинув в ДТП.

Кріс Стюарт тяжко переживала смерть вихованця і шукала спосіб його повернути. “Я просто відчувала, що йому потрібно дати можливість прожити трохи більше”, – каже вона.

За словами Керрі Боумана, біоетика, який працює в Університеті Торонто, процес клонування включає перенос ДНК тварини в ембріон. Останній підсаджують в матку сурогатної кішки, яка виношує та народжує дитинчат.

Проте не все так просто: створити кошенят-клонів вченим вдалося лише з п’ятої спроби. За словами Стюарт, загалом процес зайняв два роки, сукупно вона витратила $50 тис.

Аде результат жінку радує. Обидва кошеня вийшли дуже схожими на її вихованця. Кошенят-клонів, що народилися 10 січня, Стюарт назвала Ведмежатами на честь улюбленого кота Ведмедика – Bear Bear та Honey Bear.

Як зазначив Керрі Боуман, у науковій спільноті точаться суперечки про те, чи варто дозволяти клонування свійських тварин. По-перше, це ризиковано для матерів, які виношують клони. Крім того, генетичні копії можуть бути не зовсім схожі на оригінал: хоча вони мають спільну ДНК, обставини, за яких тварини народилися, різні. Ба більше, у деяких випадках господарі виявляли, що вихованці можуть відрізнятися вдачею.

У січні 2024-го у Китаї вперше успішно клонували макаку-резус. Вчені модернізували метод, яким наприкінці XX століття клонували вівцю Доллі. Клон макакі-резуса на прізвисько РеТро живе вже понад два роки.

А в лютому 2021 року в США вперше клонували вид тварин, що вимирає, — чорноногого тхора. Елізабет Енн стала генетичною копією тхора Вілли, яка померла 1988 року. Після смерті її ДНК зберегли у кріобанку.

Як розповідало раніше BitukMedia, виробник іграшок з філіппінського міста Пампанг спеціалізується на виготовленні клонів померлих улюбленців. І якщо спочатку копії виглядали не надто реалістично, з роками іграшки фабрики ставали дедалі кращими. Зараз тут щомісяця виготовляють під замовлення сотню клонів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі