Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Китайські вчені успішно клонували макаку

Важливо

Китайські вчені успішно клонували макаку-резус. РеТро – довгожитель серед клонів приматів, йому вже два роки. Про існування клону стало відомо лише зараз.

Про це розповідає Iflscience.

Дослідники з Китайської академії наук (CAS) роблять певні успіхи у клонуванні приматів. Одна з клонованих ними мавп – макака-резус – прожила понад два роки. На сьогодні ця особина вважається головним довгожителем серед інших клонованих приматів. Мавпу-клона назвали РеТро (ReTro) – на честь одного з методів, використаних в її створенні – заміни трофобласта (TROphoblast REplacement).

В опублікованому в журналі Nature Communications новому дослідженні вчені описали “доопрацьований” метод клонування, за допомогою якого РеТро з’явився на світ. Ця техніка відома як перенесення ядра соматичної клітини або терапевтичне клонування. Завдяки цьому методу 1996 року було створено першу клоновану тварину – вівцю Доллі. Пізніше її застосовували при клонуванні свиней, собак, мишей і кроликів, але з приматами справи були набагато складнішими.

У новому дослідженні вчені клонували 113 ембріонів макаки-резус, але з них лише 11 виявилися життєздатними для імплантації в матку. З цих 11 імплантацій лише дві призвели до вагітності, і лише РеТро народився живим. І зараз цьому самцю вже два роки.

Фото – Nature Communications

Основні проблеми розвитку клонованих приматів в сурогатної матері були пов’язані зі зчитуванням генетичної інформації ембріоном та його плацентою. Для подолання проблеми, дослідники використали технологію заміни трофобласта (зовнішнього шару оболонки зародка). Якщо стисло, то дослідники взяли клітинну масу клонованого ембріона та ін’єкційно ввели її ембріону неклонованому, що формується в пробірці. Завдяки цьому зародок отримав природну плаценту, але сам плід залишався клоном.

Фото –  Qiang Sun

Дослідники стверджують, що прагнули краще зрозуміти механізми репродуктивного клонування приматів та удосконалити процеси. Попри критику з боку зоозахисників та наукової спільноти, китайські вчені обіцяють продовжити досліди над мавпами.

Як розповідало раніше BitukMedia, 86-річний американський професор вирішив заселити Місяць своїми клонами після смерті.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі