Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Noctis Mons: вчені знайшли на Марсі вулкан заввишки 9 тис. метрів

Важливо

Планетологи за допомогою орбітального апарату MRO виявили в екваторіальній зоні Марса залишки величезного щитового вулкана, який назвали Вулканом Ночі. Його діаметр сягає 250 км, а висота у 9 км робить вулкан сьомим за висотою на планеті. Про своє відкриття вчені розповіли на Конференції місячних та планетарних досліджень у Техасі.

Про це розповідає Eurek Alert.

Група планетологів на чолі з Паскалем Лі з Інституту SETI повідомила про виявлення раніше невідомого еродованого гігантського вулкана на Марсі, який отримав назву Вулкан Ночі (Noctis Mons).

Згідно з доповіддю, опублікованою на сайті Асоціації університетських космічних досліджень, незвичайну форму рельєфу знайшли у вулканічному регіоні Фарсіда на південь від екватора Марса. Там знаходиться мережа каньйонів, що отримала назву Лабіринт Ночі.

Вивчаючи геологію цієї ділянки, дослідники звернули увагу на симетричні напівкруглі “тераси”. Аналіз дозволив зробити висновок, що на цьому місці був зруйнований щитовий вулкан.

Вулкан ночі. Фото – Earth.com

Відкриття зроблено під час аналізу даних спостережень з кількох приладів орбітального апарату Mars Reconnaissance Orbiter, який досліджував ділянку у східній частині Лабіринту Ночі в екваторіальній зоні Марса, де раніше було виявлено реліктовий льодовик. Вчені припустили, що у цій місцевості внаслідок вулканічної активності могли відбуватись хімічні реакції і навіть існувати життя.

За підрахунками вчених, діаметр гори сягав 250 км. Найвища точка об’єкта – 9028 метрів. Вона перевершує всі гори на Землі, але не є рекордом для Марса. Найвища точка на планеті – гора Олімп, яка височіє на 21,9 км.

Як розповідало раніше BitukMedia, повну мапу поверхні Марса опублікували астрономи арабської міжпланетної станції Al Amal. Її склали з понад трьох тисяч кольорових знімків, зібраних за два роки. Мапу опублікував на своєму сайті Нью-Йоркський університет Абу-Дабі (NYUAD).

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі