Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Військовий створює вдома антидронні рушници, які збивають “мавіки” і FPV-дрони

Важливо

Військовий із міста Умань на Черкащині Сергій Петришин після повернення із армії зайнявся виготовлення антидронних рушниць. Каже – зрозумів їх потребу після першого ж виходу на бойову позицію.

Про це розповідає Суспільне.

До початку повномасштабного вторгнення Сергій працював за кордоном. 24 лютого 2022-го сам пішов до військкомату.

Каже, необхідність антидронних знарядь зрозумів після першого ж виходу в окопи.

“Від цих дронів не можна було сховатись, вони постійно літали, скидали на наші голови всяку непристойну річ, культурно висловлюючись”, – посміхається ветеран.

“На той момент літали весільні дрони, як казав наш міністр, — це мавіки. Але вони теж кидали боєприпаси нам на голову”, – каже він.

Сам Сергій за освітою інженер. Ідею створювати антидронні рушниці подав товариш, який сам створив подібний пристрій. В той час, як заводські коштують 300-400 тис. грн, вдома його можна виготовити значно дешевше.

“Після цього я також виготовив свою першу рушницю. Це було на Донбасі, за 15 кілометрів від лінії бойового зіткнення. Собівартість якої десь 45 тисяч гривень. При наявності комплектуючих її можна виготовити за три-чотири дні”, – каже чоловік.

“Вона садила ворожі мавіки на відстані 500-700 метрів. Ми їх трофеїли, розбирали, перепрошивали і запускали далі в дію”, – каже чоловік.

Однак його перший винахід діяв лише на Mavic, і не вражав FPV-дрони. Тож інженер зайнявся самоосвітою і прямо на Донеччині удосконалив свій винахід.

“За час, коли я був на Донеччині, я виготовив близько десяти антидронових рушниць та пару окопних РЕБ проти FPV-дронів”, – пригадує Сергій. Каже, передавав їх у сусідні підрозділи.

Зараз військовий знаходиться на реабілітації. Виготовляє рушниці для Запорізького та Харківського напрямків.

“Ефективність у них нормальна. Росіяни зараз використовують свої дрони з підсилювачем. І уже на 500-700 метрів уже важко уразити ціль, лише десь 200-150 метрів. FPV-дрон – із меншої дистанції, тому що окопний РЕБ працює в кругові діаграмі і охоплює десь метрів 150-100”, — розповідає Сергій.

Росіяни постійно удосконалюють свої дрони, тож українські військові постійно потребують нових покращених пристроїв. Сергій працює разом зі своїм побратимом постійно у майстерні під Уманню.

“Дуже велика проблема зараз з комплектуючими. Зараз і вартість рушниці дещо збільшилась, адже комплектуючі дещо здорожчали. Зараз рушниці потрібно робити потужніші, адже російська армія також удосконалює свою зброю. Мій син оголошував збір, небайдужі українці донатили — велика вдячність їм за це”, – каже майстер.

Як повідомляло BitukMedia, український defence-tech стартап Himera вироблає компактні цифрові рації для українських військових, які не глушить російський РЕБ. Більшість запчастин – українського виробництва. Тепер розробникам вдалося залучити $525 тис. інвестицій. Один із вкладників – французький підприємець Арно Дасьє.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі