Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Андрій Курков вдруге увійшов до довгого списку Букерівської премії

Важливо

Український письменник Андрій Курков серед претендентів на Міжнародну Букерівську премію. Престижна книжкова нагорода оприлюднила довгий список на нагороду у 2024 році. Цього разу до нього потрапив роман куркове “Самсон і Надія”. Минулого року інший роман українця також увійшов до довгого списку Міжнародного Букера.

Лонгліст з 13 видань опублікували на офіційному сайті премії.

Роман “Самсон і Надія” (в англомовному варіанті The Silver Bone) вийшов 2021 року у видавництві “Фоліо” (переклад з російської Віктора Бойка, у 2020 році книжка друком у тому ж видавництві російською). На англійську його переклав Борис Дралюк, книжку видало MacLehose Press у березні 2024 року.

“Пронизана фірмовим гумором і магічним реалізмом Куркова, The Silver Bone створює захоплюючу оповідь, яка оживає завдяки багатим історичним деталям”, – йдеться в описі книги на сайті премії.

Фото – Booker Prize

“Ранньою весною 1919 року у Самсона Колечка під час вуличного погрому козаки зарубали батька, йому самому відтяли вухо. У Києві заворушення, місто знову захоплене більшовиками, але вони майже не контролюють ситуацію. Городян грабують справжні і фальшиві червоноармійці, по околицях Києва раз по разу господарюють банди всіляких отаманів — Зеленого, Григор’єва, Струка… Виживати стає все складніше. За збігом дивних обставин — завдяки письмовому столу покійного батька — Самсона Колечка беруть на службу до міліції. Ця справа для нього абсолютно нова, проте, він одразу починає розслідувати злочини — ті, що здійснюють червоноармійці, які в нього оселилися. Розслідування Самсона призводять до абсолютно непередбачуваних наслідків…», — йдеться в анотації до роману.

Номінантів обрало професійне журі на чолі з канадською письменницею та ведучою Елеонорою Вахтель. До нього увійшли також південноафриканський художник Вільям Кентрідж, лауреатка Пулітцерівської премії Наталі Діаз, британський письменник і номінант Букера Ромеш Гунесекер, перекладач з італійської Аарон Робертсон.

У 2024 році до довгого списку потрапили 13 зі 149 книг, надісланих видавцями на премію:

Письменник Андрій Курков тримає у руках два свої романи — “Самсон і Надія” (англійською The Silver Bone) і “Львівська гастроль Джимі Хендрікса” (Jimi Hendrix Live in Lviv), грудень 2023 року. Фото – Facebook / Andrei Kurkov
  • The Silver Bone Андрія Куркова;
  • Simpatía (“Співчуття”) Родріго Бланко Кальдерона;
  • Not a River (“Не річка”) Сельви Алмада;
  • Undiscovered (“Нерозкритий”) Габріели Вінер;
  • White Nights (“Білі ночі”) Уршулі Хонек;
  • Mater 2-10 (“Матер 2-10”) Хван Сок Йона;
  • What I’d Rather Not Think About (“Речі, про які я краще б не думав”) Дженте Постума;
  • Crooked Plow (“Кривий Плуг”) Ітамар Вієйра Жуніор;
  • The House on Via Gemito (“Будинок на Віа Геміто”) Доменіко Старноне;
  • Lost on Me (“Загублений в мені”) Вероніки Раймо;
  • A Dictator Calls (“Дзвінки диктатора”) Ісмаїла Кадаре;
  • Kairos (“Кайрос”) Дженні Ерпенбек;
  • The Details (“Деталі”) Ії Генберг.

У 2023 році роман Андрія Куркова також увійшов до довгого списку Міжнародної Букерівської премії. Тоді журі премії розглядали роман “Львівська гастроль Джимі Хендрікса”. Лавреатом премії у 2023 став болгарський письменник Ґеорґі Ґосподинов з романом “Прихисток часу”.

The International Booker Prize – одна з найпрестижніших книжкових нагород. Міжнародну Букерівську премію, на відміну від Букерівської премії, вручають за художні літературні твори, перекладені англійською мовою (до 2015 році її також міг отримати англомовний письменник). Ця премія заснована в 2005 році (Букерівська премія – в 1969 році), з 2016 року її вручають щорічно (до цього – раз на два роки). Приз становить 50 тисяч фунтів стерлінгів, які між собою порівну розділяють автор та перекладач. 

Шортліст Букерівської премії 2024 із шести книжок буде оголошено 9 квітня 2024 року. А переможця – на церемонії 21 травня 2024 року.

Як розповідало раніше BitukMedia, ірландський письменник Пол Лінч став лауреатом Букерівської премії 2023 року. Він отримав нагороду у 50 тисяч фунтів стерлінгів за свою п’яту роботу — роман-антиутопію “Пісня пророка”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі