Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На Київщині створюється перший в Україні заказник для охорони вовків

Важливо

Роботу зі створення першого в Україні заказника для охорони вовків закінчує Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ). На півночі Вишгородського району під охорону буде взято “Чортове болото” площею близько 200 га. Європейські вовки перебувають під охороною Бернської конвенції.

Про це повідомляє Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ), який займається створенням заказника.

На сьогодні в 15 європейських країнах вовк знаходиться під повною охороною, в п’яти – під частковою, як мисливський вид. Маленька Болгарія має 2712 вовків, Італія – 3307 вовків, Румунія – 3000 вовків, Польща – 1889 вовків, а Україна – понад 2000 тварин.

На жаль, практично єдиною європейською країною, яка не охороняє вовка, порушуючи Бернську конвенцію, яку вона ратифікувала, є Україна. Документ передбачає, що кожна країна-підписант складе проєкт свого національного плану заходів та ухвалить законодавство, яке відповідає всім його положенням. Загальна мета плану — “підтримати та відновити у співіснуванні з людьми стійкі, життєздатні популяції вовків як невід’ємної частини екосистем та ландшафтів по всій території Європи”.

З словами екологів, дуже важливим для охорони вовка є захист його місць розмноження. Але в Україні досі не було жодного спеціалізованого заказника для охорони цих хижаків.

Нещодавно вдалось встановити, що в “Чортовому болоті”, що на Київщині, у дикій та важкодоступній місцевості біля річки Жидок, вже багато років живе сім’я вовків, яка тут розмножується. Тому зараз закінчується підготовка документів щодо створення заказника для охорони місця розмноження вовків України.

Крім вовків, тут також можна зустріти червонокнижного лося, у великій кількості зустрічаються кабани, козулі та бобри, розповіли в КЕКЦ.

Як розповідало раніше BitukMedia, американська науковиця із Прінстонського університету Кара Лав дійшла висновку, що вовки у Чорнобильській зоні мають видозмінені гени і більшу стійкість до деяких видів онкології. Експертка із екотоксикології вивчала цих хижаків у Зоні протягом десяти років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі