Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Голосна дрібнота: одна з найменших у світі риб видає звук, гучніший за постріл

Важливо

Вчені з Берлінського університету Шаріте з’ясували, що самець Danionella cerebrum розміром близько 12 мм видає звуки, що перевищують 140 дБ. Йдеться про одну з найменших риб на Землі та рівень звуку, який за гучністю перевершує постріл зі зброї.

Про це  пише The Guardian.

Німецькі науковці за допомогою високошвидкісних відеозаписів з’ясували, що вид риб Danionella cerebrum, який має найменший мозок серед усіх хребетних тварин на землі, натомість має унікальну систему звукоутворення. Вона складається з барабанного хряща, особливих ребер і стійких м’язів. Це дозволяє розганяти барабанний хрящ з величезною силою та генерувати швидкі, гучні імпульси.

Внаслідок вібрацій плавального міхура, який наповнений газом і допомагає рибам залишатися плавучими, виникають ритмічні коливання, що призводять до скорочення “барабанних” м’язів й утворення звукових імпульсів. Науковці пояснюють, що ребро, яке лежить поруч із плавальним міхуром, рухається спеціальним м’язом у хрящі.

Коли ребро відпускається, воно вдаряється об плавальний міхур і видає барабанний дріб. Через те, що у самців ребро набагато твердіше, ніж у самок – лише вони здатні видавати гучні звуки.

Дослідники не встановили чому риба видає такі гучні звуки. 140 дБ – це голосніше сирени швидкої допомоги або працюючого відбійного молотка. Вчені припустили, що це допомагає рибі орієнтуватися у каламутній воді або відлякувати інших самців.

Як розповідало раніше BitukMedia, загадковий шум, який регулярно протягом останніх трьох років чують жителі Південної Тампи, штат Флорида, можливо, отримав пояснення. Свою версію походження гучних звуків, схожих на барабанний дріб, запропонував іхтіолог. У всьому винні риби, що спаровуються.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі