П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Радісне божевілля”: вчений отримав премію за танцювальний ролик про життя кенгуру (ВІДЕО)

Важливо

Всесвітній науковий конкурс “Станцюй свою дисертацію” виграв доктор Велітон Менаріо Коста, колишній науковець з австралійської Канберри. Він отримав нагороду за власну інтерпретацію поведінки кенгуру у чотирихвилинному танцювальному ролику. Йдеться про конкурс, який заохочує науковців зі всього світу пояснювати складні дослідження широкій громадськості за допомогою танцю, музики та гумору.

Про це повідомляє The Guardian.

У відео під назвою “Час кенгуру” чого тільки немає: тверкінг, дреґ-квін, балерини, індійська танцівниця та купа друзів Кости з Австралійського національного університету (АНУ), де він навчався.

Ролик отримав нагороду, яку щорічно присуджують Американська асоціація сприяння розвитку науки, журнал Science і компанія зі штучного інтелекту Primer.ai.

“Це неймовірно. Перемогти в цьому міжнародному науковому конкурсі — це як стати переможцем “Євробачення”, тільки всі учасники мають докторські ступені. Повідомити результати досліджень і встановити чіткий звʼязок між наукою та сценічним мистецтвом — це справді серйозний виклик”, — розповів Коста виданню.

Фото – Nic Vevers/ANU

Австралієць створив розважальне відео на основі свого чотирирічного дослідження поведінки тварин. Журі у складі науковців, артистів і танцюристів високо оцінило “Час кенгуру” за “почуття здивування та захоплення” та доступне наукове пояснення розвитку сумчастих. Журнал Science описав відеороботу як “радісне божевілля”.

Маючи автомобіль з дистанційним керуванням, випускник АНУ вивчав поведінкові відмінності понад 300 диких східних сірих кенгуру в австралійському штаті Вікторія.

Він виявив, що, як і люди, кенгуру розвиваються в ранньому віці і часто наслідують особливості характеру їхніх батьків і братів із сестрами. Вони беруть соціальні ознаки з групової динаміки й утворюють соціальні кола, як і люди. Висновок Кости: “Різниця веде до різноманітності. Вона існує в будь-якому виді, це просто природньо”, розповідає “Бабель”.

Велітон Менаріо Коста — біолог бразильського походження, який отримав стипендію від АНУ в 2017 році. Він сказав, що у створенні роботи йому неабияк допомогло його південноамериканське коріння і щире захоплення фауною Австралії.

У 2021 році Коста отримав ступінь доктора філософії в Канберрі. Невдовзі він залишив свою наукову карʼєру та переїхав до Сіднея, де відтепер прагне зарекомендувати себе як співака й автора пісень. Цьогоріч він планує випустити свій перший музичний альбом під назвою Yours Academically, Dr WELI.

Австралія виграє конкурс четвертий раз за 17 років його існування. У 2009 році учасник з Сіднейського університету дістав перемогу за танцювальний ролик про застосування вітаміну D для профілактики діабету. Два роки потому перемогло відео про те, чому ортопедичні імплантати виходять з ладу. У 2012 році нагороду знову отримав учасник від Сіднейського університету – за роботу, яка пояснювала “еволюцію наноструктурної архітектури в алюмінієвих сплавах 7000 серії під час зміцнення через старіння та серйозні пластичні деформації”.

Як розповідало раніше BitukMedia, організатори першого конкурсу “Найпотворніший газон у світі” підбили підсумки. Переможницею стала Кетлін Мюррей з міста Сендфорд, що на австралійському острові Тасманія. Галявина біля її будинку була визнана найбільш непривабливою.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі