Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Гучні сусіди: таємничий звук, що турбує жителів узбережжя, може бути від спаровування риб

Важливо

Загадковий шум, який регулярно протягом останніх трьох років чують жителі Південної Тампи, штат Флорида, можливо, отримав пояснення. Свою версію походження гучних звуків, схожих на барабанний дріб, запропонував іхтіолог. У всьому винні риби, що спаровуються.

Про це розповідає The Washington Post.

Жителі околиць міста Тампа, розташованого на березі однойменної затоки, в останні пару років прокидаються зимовими ночами від дивного, незрозумілого звуку, що нагадує лункий барабанний дріб. За словами стривожених людей, звук настільки потужний, що навіть будинки вібрують.

Джерело таємничого звуку знайти досі не вдалося. Проте є припущення, що його видають риби-барабанщики. Мовляв, вони розплодилися в затоці, і якраз взимку в них розпал шлюбного періоду. Версію про риб висунув флоридський іхтіолог Джеймс Локаскіо з Морської лабораторії та акваріума Моут.

Риба-барабанщик (Pogonias chromis) – велика морська риба, що мешкає в Атлантичному океані, біля східного узбережжя Північної Америки. Окремі особини можуть сягати завдовжки 1.5 м і важити близько 50 кг. У період розмноження барабанщики здатні видавати низькочастотні звуки, що нагадують барабанний дріб – за що й отримали свою назву. Як саме риби це роблять, точно не відомо, можливо, ударяючи м’язовими відростками по плавальному міхуру.

У той самий час, підводні звуки рідко переносяться повітрям через різну щільність середовища. На думку Локаскіо, шум, який видають ці риби, має досить низькі частоти та довгі хвилі, щоб долати великі відстані та проходити крізь стіни будинків на узбережжі. Щоправда, ця гіпотеза все ж не пояснює, чому жителі Тампи чудово чують цей барабанний бій.

Аби перевірити цю версію і, зрештою, знайти винного в набридливому звуку, що не дає спати вночі, сусіди об’єдналися і зібрали гроші на гідрофони. З їхньою допомогою Локаскіо планує прослухати води Тампи.

Але не всі місцеві жителі вірять у версію про риб-барабанщиків. Хтось вважає, що джерело низькочастотних вібрацій — вечірки на суднах у затоці, рок-концерти на березі або звуки будівництва. Проте всі налаштовані докопатися до істини й дістати відповіді. Якщо ж з’ясується, що винні риби, то нічого не вдієш — доведеться чекати закінчення шлюбного сезону.

Як розповідало раніше BitukMedia, випущена в дику природу, скромна золота рибка може вирости до жахливих розмірів і знищити середовище проживання місцевих видів. Канадські дослідники стежать за рибою, щоб її можна було виловити.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі