Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Пошуки невловимої: в Індії вперше знайшли кладку яєць рідкісної черепахи (ВІДЕО)

Важливо

В Індії виявили першу кладку “неймовірно рідкісної” гігантської м’якої черепахи Кантора. Вид, який походить з річок Південної та Південно-Східної Азії, класифікується як такий, що перебуває під загрозою зникнення. Невловиму черепаху знайшли на березі річки Чандрагірі в штаті Керала, що на півдні Індії.

Про це розповідає BBC, а стаття дослідників про знахідку опублікована у журналі Oryx.

Дослідження проводила міжнародна група фахівців. За словами представника Портсмутського університету, йдеться про “відомий своєю рідкістю та таємничістю” вид черепах, який “довго був предметом захоплення та занепокоєння природоохоронців”.

Великі черепахи Кантора (Pelochelys cantorii) належать м’якотілих черепах й не мають характерного панцира. Вони вважаються тваринами, що знаходяться під загрозою зникнення. Законодавство багатьох країн охороняє цих черепах від вилову та захищає їхні території. Але все одно зустріти Pelochelys cantorii у дикій природі — велика рідкість. Зокрема в Індії, звідки дотепер були опубліковані лише 15 згадок про тварин, які включали здебільшого випадкові спостереження місцевих. 

Власне тому, що точних даних про Великих черепах Кантора в Індії немає, дослідникам Портсмутського університету теж довелося опитувати місцевих. Провівши детальні опитування мешканців району річки Чандрагірі, де раніше зустрічали черепах, науковці склали маршрут пошуків, яким і натрапили на гніздо.

З розмов з місцевими вченим вдалось дізнатись, що протягом 2019-2022 років ті щонайменше дев’ять разів бачили черепах. Це підтверджує, що в Індії є популяція цих тварин, яка робить кладки яєць. Тож тепер вчені планують створити поблизу місць знахідок інкубатор та розплідник, який допоможе підтримувати популяцію черепах Кантора.

Як розповідало раніше BitukMedia, містер Піклз, 90-річний самець рідкісної променистої черепахи, вже 36 років мешкає в зоопарку Х’юстона. Він найстаріша тварина зоопарку. Однак нещодавно цей “пенсіонер” всіх здивував – вперше став батьком. 



Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі