Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Врятувати від вимирання: на мечохвостів почали чіпляти датчики

Важливо

У Гонконгу ініціювали програму відстеження мечохвостів – членистоногих, які з’явилися на Землі ще до динозаврів. Фонд охорони океанських парків оголосив про створення першої підводної автоматизованої акустичної системи телеметрії. Вона допоможе стежити на мечохвостами, яким сьогодні їм загрожує вимирання.

Про це розповідає Reuters.

Експерти зазначають, що гонконгська популяція молодих мечохвостів – це не більше 10 тисяч особин. Що стосується дорослих представників цього виду, інформації про їхню чисельність поки що немає.

У Гонконгу та у всіх регіонах Південно-Східної Азії відносно погано знають дорослих мечехвостів. “Тому ми прагнемо дізнатися про загрози, з якими вони стикаються від народження до дорослого життя. Крім того, відстежуючи все середовище їхнього проживання, ми сподіваємося розкрити невідомі нам аспекти”, каже Джуді Вань, співробітниця Фонду охорони океанських парків.

Команда вже випустила першу партію дорослих особин у затоку Південно-Китайського моря з прикріпленими до панцирів датчиками. Так стежитимуть за закономірностями їхнього переміщення та розмноження.

Отримавши дані, дослідники проаналізують їх, аби зрозуміти звички, моделі поведінки та ареал дорослих мечохвостів, які мешкають у Гонконгу. Вони зможуть дізнатися, як на тварин впливають різні умови довкілля, пори року або інші фактори. Своєю чергою, за словами вчених, це дозволить вжити більш ефективних заходів щодо збереження популяції в майбутньому.

Активісти вважають, що мечохвостам загрожує вимирання через втрату довкілля. Дедалі більше пляжів опиняється під водою через підвищення рівня світового океану.

Загалом вченим відомі 70 викопних видів мечохвостів і чотири – сучасних.

Мечохвости унікальні. У них десять очей, вони сягають 60 см завдовжки, живуть на Землі понад 300 млн років, і у них справді блідо-блакитна кров, яка дуже цінується у фармакології та рятує людям здоров’я. Друга назва мечохвостів – підковоподібні краби. Хоча по суті вони не краби, а їхніми найближчими родичами є павукоподібні.

Люди дуже сильно залежать від мечохвостів, а саме від їхньої крові, яку, серед іншого, використовують для виявлення чистоти медичних препаратів.

Кров цих “живих копалин” має унікальну властивість: вона згортається при потраплянні в неї навіть найменшої кількості хвороботворних бактерій або інших чужорідних мікроорганізмів, перетворюючись на желе. Таким чином, імунна система мечохвостів захищає інші органи від ураження.

Перевіряючи за допомогою витяжки, виготовленої з клітин цієї гемолімфи, нові медичні препарати, вчені можуть бути абсолютно впевнені в тому, що в них не потрапили бактерії або продукти їхньої життєдіяльності, які потім можуть завдати шкоди людині. Подібною дивовижною властивістю володіє винятково кров мечохвостів.

Як розповідало раніше BitukMedia, китайські дослідники оголосили вимерлими в дикій природі два види гібонів. А все тому що їх не помічали в місцях проживання на півдні Китаю більше десятка років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі