Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Побачити невловимого: показали фото рідкісного птаха, якого не зустрічали 20 років

Важливо

Вченим з Техаського університету в Ель-Пасо (США) вперше вдалося сфотографувати багадаїса жовтоголового (Prionops alberti). Цього птаха Американське відомство з охорони пернатих включило до списку “втрачених”, бо її ніхто не бачив вже два десятиліття.

Про це йдеться у прес-релізі університету.

Рідкісну пташку виявили під час експедиції гірським масивом Ітомбве в Демократичній Республіці Конго. У грудні 2023 — січні 2024 року вчені подолали гірськими джунглями понад 120 кілометрів, вивчаючи на своєму шляху птахів, амфібій і рептилій.

Якось у глибині вологого тропічного лісу на схилі гори дослідники помітили галасливу зграйку чорних птахів з яскраво-жовтим чубчиком з пір’я на голові. Вченим пощастило і вони змогли зробити дуже вдалу світлину одного з Prionops alberti.

Вперше Prionops alberti описали ще 1933 року, але відтоді птах нечасто траплявся на очі орнітологам. Як пояснив один з учасників експедиції, орнітолог Майкл Харві, жовтоголові багадаїси мешкають винятково на західних схилах рифтової долини Альбертін у Центральній Африці. Йдеться про надзвичайно важкодоступний і небезпечний регіон – не тільки через непрохідні джунглі, а й через громадянську війну.

Загалом за час експедиції Харві та його колегам пощастило виявити 18 таких птахів на трьох ділянках. Це дає надію, що у віддалених лісах цього регіону збереглася здорова популяція багадаїса. І тим не менш, вид знаходиться під загрозою через вирубку лісів та видобуток корисних копалин.

Слід зазначити, що учасники експедиції також збирали відомості про інших пернатих, а також рептилій та амфібій. Зокрема, вони наново відкрили жабу-верескуна (Arthroleptis hematogaster), яку ніхто не зустрічав з 1950 років.

Як розповідало раніше BitukMedia, морські біологи з науково-дослідного судна нещодавно помітилипоблизу біля берегів Галапагоських островів рідкісного примарного кальмара. Це лише вдруге, коли невловимий вид зафільмували живим.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі