Понеділок, 13 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Рідкісного глибоководного кальмара зафільмували вдруге в історії (ВІДЕО)

Важливо

Морські біологи з науково-дослідного судна нещодавно помітили поблизу біля берегів Галапагоських островів рідкісного примарного кальмара. Це лише вдруге, коли невловимий вид зафільмували живим.

Про це вчені повідомили у Twitter.

Відео з рідкісним кальмаром Grimalditeuthis bonplandi зробили під час експедиції з дослідження гідротермальних джерел поблизу Галапагоських островів.

Дослідники з Інституту океану Шмідта у співпраці з Фондом Чарльза Дарвіна та Національним парком Галапагоських островів помітили головоногого молюска за допомогою дистанційно керованого апарата (ROV).

G. bonplandi може зрости до 25 см завдовжки. У цих кальмарів тендітне тіло, і плавають вони повільно. За даними Океанічного інституту Шмідта, цей вид мешкає на глибині від 200 до 1500 м.

Вважається, що кальмари існують у всьому світі, але ці зустрічаються вкрай рідко. До 2005 року вчені вивчали лише мертві екземпляри – як вміст шлунка кашалотів.

В G. bonplandi є свої особливості: його щупальця не мають присосок. Інші головоногі молюски хапають здобич щупальцями й утримують присосками, але G. bonplandi тільки змахує щупальцями і так заманює дрібних креветок та інших ракоподібних. Ранні дослідження показали, що в цього кальмара не вистачає м’язів у щупальцях.

Вчені зробили таке припущення після спостереження за істотою, яку помітили в каньйоні Монтерей неподалік центральної Каліфорнії у 2005 році. Тоді вони записували дивну поведінку кальмара протягом 22 хвилин. В цей час істота залишалася нерухомою, наче оглушена. Лише кінці її щупалець колихалися і тремтіли. Це був перший випадок, коли представника цих молюсків вдалось побачити наживо.

Як розповідало раніше BitukMedia, десятки тисяч восьминогів ховаються під величезною підводною горою на узбережжі Каліфорнії (США). Побачивши вперше цей неймовірний “дитячий садок” у 2018 році, вчені зацікавились не головоногими, а місцем, яке вони вподобали. І тільки через 5 років знайшли розгадку.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі