Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ненажерливий квазар: астрономи знайшли найбільшу чорну діру у Всесвіті (ВІДЕО)

Важливо

Астрономи віднайшли надмасивну чорну діру. Ця “голодна” чорна діра поглинає за день таку кількість газу й пилу, що дорівнює масі Сонця. Зараз її маса становить 17 мільярдів Сонць.

Про це повідомляє Science Alert.

Астрономи, використовуючи телескоп VLT Європейської Південної Обсерваторії, провели дослідження яскравого квазара і з’ясували, що цей об’єкт не тільки найяскравіший у своєму роді, а й найяскравіший об’єкт, який будь-коли спостерігався.

Команда астрономів на чолі з Крістіаном Вулфом з Австралійського національного університету виявила надмасивну чорну діру в центрі галактики-квазара під назвою J0529-4351.

Астроном Крістіан Вольф з Австралійського національного університету розповів: “Ми виявили чорну діру, що найшвидше зростає, з відомих на сьогодні. Вона в 17 мільярдів разів більша за масу Сонця і “з’їдає” трохи більше сонця на день. Це робить її найяскравішим об’єктом у відомому Всесвіті”, – розповів Вулф. Квазар, що дістав назву J0529-4351, знаходиться настільки далеко від Землі, що його світлу знадобилося понад 12 млрд років, щоб досягти нашої планети. Його чорна діра випромінює стільки енергії, що квазар J0529-4351 яскравіший за Сонце у понад 500 трильйонів разів!

Науковці стверджують, що маса цієї чорної діри становить близько 17 млрд Сонць. Вона так швидко зростає, що практично досягла максимальної межі поглинутих речовин.

Квазар – це надзвичайно яскраве активне галактичне ядро. Його випромінювання живиться від надмасивної чорної діри. J0529-4351 – квазар, знайдений у Космічному Полудні (приблизно через 1,5 млрд років після Великого Вибуху). Це дуже ранній період в історії Всесвіту.

Астрономи підрахували, що знайдена чорна діра зростає зі швидкістю близько 370 сонячних мас на рік. Це – максимальна стабільна швидкість, з якою можуть живитися чорні діри. Її ще називають межею Еддінгтона.

Якщо швидкість збільшиться, речовина почне світитися настільки сильно, що тиск випромінювання відштовхуватиме її, поки та не опиниться поза межами гравітаційної досяжності.

Хоча існує багато чорних дір, які ризикують перетнути межу Еддінгтона, нововідкрита є найбільш яскравою і “хижою” з них. На сьогодні вчені ще не встановили точні механізми утворення надмасивних чорних дір. Дослідження квазара J0529-4351 може допомогти це з’ясувати.

Як розповідало раніше BitukMedia, астрономи виявили найвіддаленішу та найстарішу чорну діру.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі