П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Лише три в усьому світі: серед мотлоху знайшли “дідусів” сучасних ПК (ВІДЕО)

Важливо

Ви можете думати, що ваш комп’ютер старий, але це точно ніщо порівняно з цими старовинними реліквіями. Два з перших у світі настільних ПК виявили під час розчистки будинку в Лондоні. Йдеться про неймовірно рідкісні настільні комп’ютери Q1, випущені понад 50 років тому.

Про це розповідає Daily Mail.

Неймовірну знахідку зробили співробітники клінінгової служби Just Clear. В одній з коробок, призначених на вивезення, вони натрапили на два раніше не бачені предмети оргтехніки.

Клавіатура натякала, що це якийсь різновид друкарських машинок. Але не було місця, куди можна було б вставити папір. Проте було щось схоже на монітор. За розʼясненнями британці звернулися до комп’ютерного експерта. І той розповів, що це два дуже рідкісні комп’ютери, яких у світі відомо лише три.

Q1 — досить маловідомий ПК. Його рідко експортували з США, тому виявлення одразу двох Q1 у столиці Великої Британії стало шоком.

Настільні комп’ютери Q1 з’явилися на світ 1972 року і тоді вважались революційними. Вони, можливо, і виглядали як друкарська машинка, але стали першими повністю інтегрованими ПК. Тобто один пристрій включав екран, клавіатуру і принтер, а ще це був перший персональний комп’ютер, який працював на однокристальному мікропроцесорі.

“Без Q1 Corporation не було б ні ПК, ані Mac, ані телефонів Apple або Android”, – заявив один з творців виставки старший викладач і керівник програми бакалаврату з інформатики Кінгстонського університету Пол Нів. За його словами, піонери галузі у 1970-х та 1980-х роках заклали основу сучасних комп’ютерів, які тепер стали всюдисущими.

Редактор видання New Atlas вказує, що це досить вражаюче для такого раннього комп’ютера, який зобов’язаний своїми можливостями та компактним розміром процесору Intel 8008. Пам’ять пристрою становить 16 КБ, а максимальна тактова частота – 800 кГц. Однак процесор дозволяє Q1 претендувати на звання першого у світі справжнього мікрокомп’ютера – його випустили на два роки раніше більш відомого MITS Altair 8800.

Знайдені комп’ютери відправили на виставку, де вони склали товариство іншим експонатам минулого — комп’ютерам та ігровим автоматам Atari, BBC Micro, Acorn Electron, Amstrad, Commodore та Dragon 32. Після цього їх збираються продати або з аукціону або приватним чином.

Як розповідало раніше BitukMedia, у Великій Британії на аукціоні продали середньовічний науковий прилад, якому 712 років. Йдеться про хорарний квадрант, і він найстаріший з виявлених в Англії.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі