Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Кістку з гомілки пересадили у щелепу: українські хірурги вперше провели надскладну операцію

Важливо

Складну мікрохірургічну операцію з реконструкції нижньої щелепи тривалістю 14 годин вперше виконали українські щелепно-лицеві хірурги. Цього разу вони обійшлись без допомоги іноземних колег. Захисник, який пішов на фронт щойно став повнолітнім, майже два роки чекав на цю операцію.

Про це повідомили в реабілітаційному центрі “Незламні” (UNBROKEN).

Пацієнтом став 25-річний Андрій з Херсонщини. За професією хлопець тракторист, але жодного дня не працював за цим фахом. Адже щойно виповнилося 18 років, він вирішив доєднатися до війська. На початку повномасштабного вторгнення ніс службу на Донеччині.

12 березня 2022 року уламок російського снаряда розірвав йому пів обличчя. Побратимам вдалось зупинити масивну кровотечу та евакуювати важко пораненого воїна.

“Це був звичайний день на фронті. Ми тримали позиції та стежили за противником. В той час, коли прилетіло, я дивився в бінокль. Вибухова хвиля мене оглушила. Говорити я не міг, не міг зорієнтуватися в просторі, навіть не зрозумів, що сталося”, – розповідає Андрій.

Уламок вибив частину кістки нижньої щелепи та зуби. Через це захисник не міг повноцінно харчуватися – жувати та їсти тверду їжу.

Далі – майже два роки лікування у різних медичних закладах України, останнім з яких стає Національний реабілітаційний центр “НЕЗЛАМНІ”.

Спершу військовому поставили титановий імплант замість кістки, але він не прижився. Тому медики вирішили замінити відсутній фрагмент його власною кісткою.

Фото – UNBROKEN Ukraine

“Це одна з найважчих операцій у щелепно-лицевій хірургії. Адже, аби кістка прижилася, треба ювелірно з’єднати купу маленьких судин – завтовшки з людську волосину. Наші спеціалісти спільно з американськими колегами місії Face to Face вже не раз успішно виконували такі мікрохірургічні втручання”, – зазначили в центрі “Незламні”.

І от тепер, у випадку Андрія, хірурги використали набутий досвід та вперше провели надскладну операцію без участі іноземних колег. Вони пересадили в щелепу захисника частину гомілкової кістки разом із м’язами та судинами. Потім фахівці зшили усі судини та “закрили” рану клаптем шкіри пацієнта. Складна мікрохірургічна операція тривала 14 годин.

Фото – UNBROKEN Ukraine

Кістка прижилася. Вже через два тижні після відновлення обличчя Андрій зміг поїхати до дружини та маленького синочка. “Життя – дуже дорога річ, особливо це розумієш, коли ти на межі життя та смерті. Саме тому я не хочу забирати шрами і шліфувати рубець, аби не забувати про цінність кожного моменту”, – каже захисник.

Як розповідало раніше BitukMedia, в Україні провели першу операцію на серці із застосуванням робота Da Vinci.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі